Vertrouweling van Poetin

Het is een flinke promotie. Van onderminister voor energie tot hoofd van Gazprom, het grootste en machtigste bedrijf van Rusland. Het overkwam Alexej Miller (39) gisteren.

Miller krijgt een zware taak. Hij zal Gazprom moeten hervormen en proberen de corruptie binnen de gas gigant terug te dringen. Veel ervaring met dit soort zaken heeft Miller niet maar hij weet zich in ieder geval verzekerd van de steun van president Vladimir Poetin die er persoonlijk voor zorgde dat Miller de opvolger werd van Rem Vjachirev en zo zijn greep op het land verder versterkt. Poetin kon dit doen omdat de overheid een belang van 38 procent heeft in Gazprom.

De twee mannen kennen elkaar al een kleine tien jaar. Miller diende onder Poetin in het midden van de jaren negentig in het departement voor buitenlandse betrekkingen van Sint Petersburg. Poetin heeft al veel van zijn oude getrouwen uit Sint Petersburg naar Moskou gebracht na zijn verkiezing tot president en hij benoemde Miller vorig jaar tot onderminister voor energie.

Miller, getrouwd en vader van een zoon, werd geboren in 1962 in Sint Petersburg, toen nog Leningrad, en groeide daar ook op. Hij studeerde aan het Instituut voor Financiën en Economie en behaalde een doctoraat in de economie.

Zijn carrière bij de overheid begon in 1991. Naast zijn baan als assistent van Poetin was hij directeur van het Baltische pijpleidingsysteem, een project om de Russische oliereserves te verbinden met de Oostzee.

Als onderminister van Energie was hij onder andere verantwoordelijk voor de betrekkingen met de westerse landen en met de Organisatie van olie-exporterende landen OPEC.

In een vraaggesprek met het Russisch persbureau ITAR-TASS zei Miller gisteren dat de rol van de overheid in Gazprom zal worden uitgebreid. Hij bleef vaag over zijn plannen voor het bedrijf en zei dat het moest zorgen voor een stabiele gasproductie. Die moet worden verhoogd met tien tot vijftien procent in 2010, onder andere door het ontwikkelen van nieuwe velden in het poolgebied.

Maar het valt te bezien of Alexej Miller de bestuurlijke kwaliteiten heeft om van Gazprom een transparanter bedrijf te maken dat aantrekkelijk is voor investeerders. Daarbij heeft de nieuwe topman in elk geval de volledige steun nodig van zijn beschermheer, president Poetin.

    • Heleen de Graaf