Van Luijk legt functie als topman Getronics neer

Topman Cees van Luijk van automatiseerder Getronics legt met onmiddellijke ingang zijn functie als bestuursvoorzitter neer. Van Luijk, die het bedrijf twee jaar heeft geleid, vertrekt ,,om persoonlijke redenen'', aldus Getronics in een verklaring.

Onder Van Luijk raakte Getronics, de vijfde automatiseerder ter wereld met 30.000 werknemers in 35 landen, zijn reputatie als betrouwbaar beursfonds kwijt. Vorig jaar november kelderde de beurskoers van het bedrijf in een ochtend met 40 procent na een verrassende tweede winstwaarschuwing. De eerste waarschuwing was in augustus gegeven. Buitenlandse beleggers keerden zich massaal af.

Analisten verwijten Van Luijk dat hij te lang optimistisch is gebleven over marktontwikkelingen, terwijl in de loop van 2000 snel duidelijk werd dat het `millenniumjaar' 1999 in de resultaten niet zou worden geëvenaard. In 1999 profiteerden automatiseerders nog volop van de verwachte computerproblemen rondom de millenniumwisseling. Volgens een analist was Van Luijk ,,onervaren'' met de communicatie naar de financiële markt. ,,Hij heeft ons herhaaldelijk op het verkeerde been gezet.''

Van Luijk was ook verantwoordelijk voor de moeizame integratie van Wang Global, de Amerikaanse automatiseerder die in mei 1999 in handen van Getronics kwam. De acquisitie van Wang werd nog gedaan door Van Luijks voorganger, Ton Risseeuw. Van Luijk wordt opgevolgd door Peter van Voorst, die sinds 1969 bij het bedrijf betrokken is. Van Voorst kent de automatiseringswereld ,,van haver tot gort'', aldus financieel directeur Jan Docter van Getronics. Van Luijk was afkomstig uit de consultancy. Beleggers reageerden vanochtend lauw op het vertrek van Van Luijk. Het aandeel daalde met 1,55 procent tot 5,72 euro.