Vals alarm e-virus

Internetgebruikers zijn massaal in een valse viruswaarschuwing getrapt. De e-mail, ook wel hoax genoemd, wijst computergebruikers op een zogenaamd virus en raadt hen aan een bestand te wissen van de harde schijf. De file is echter een onschuldig Windows-programmaatje.

De e-mail was oorspronkelijk in het Portugees en zou al enkele weken circuleren in Brazilië. Onlangs verscheen een Engelse vertaling op het web, die ontvangers aanspoort het bestand sulfnbk.exe te wissen en de waarschuwing naar iedereen te sturen aan wie zij de laatste maanden een e-mail hebben gezonden. Anti-virus-experts haastten zich te melden dat het niet gaat om een kwaadaardig virus, maar om een onschuldig programmatje. Dat kan niet door een antivirusprogramma worden herkend, omdat het op iedere computer met een Windows-besturingssysteem voorkomt.

Woordvoerder Lucy Bunker van Symantec, een antivirusmaker, zei tegen nieuwssite News.com: ,,E-mailvirussen sturen zichzelf naar een groot aantal ontvangers en richten vernielingen aan. Deze hoax vraagt de gebruiker om de e-mail door te sturen naar al zijn relaties en om zelf vernielingen aan te richten. In feite doet de gebruiker het werk van een destructief virus.''