Tegen De Telegraaf kan Venlo niet op

Volgens De Telegraaf ging Venlo iets raars doen met drugsverkoop. De buitenlandse pers stroomde gisteren dan ook toe bij de raadsvergadering. Die viel trouwens tegen.

Voor het stadhuis van Venlo draait een cameraploeg van de Duitse zender WDR een interview met Elke Haanraadts, voorlichtster van de gemeente Venlo. Concurrent ZDF schiet intussen wat sfeerbeelden, onder andere van de bloembakken voor het historische gebouw. Gisteravond stemde de Venlose gemeenteraad unaniem in met het plan `Hektor' om de drugsoverlast in de binnenstad te beperken.

De naam Hektor, genoemd naar de dapperste verdediger van Troje, is niet lang blijven hangen. Een onderdeel van het plan is ,,het bij wijze van experiment realiseren van verkooppunten van softdrugs, die zich richten op kopers van softdrugs, die daar in beginsel geen verblijf in Venlo aan verbinden.'' Oftewel `McDopes', zoals de Telegraaf een paar weken geleden kopte, na de presentatie van het plan over verkooppunten aan de rand van de stad. De Duitse journalisten geven toe dat het vooral die invalshoek is, die ze interesseert.

Voor de inhoud van de raadsvergadering was er van de internationale media niet zoveel belangstelling. Een spetterende discussie vond er trouwens ook niet plaats. Venlo kent een bonte coalitie van CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. Alle partijen, ook de oppositie van de Lokalen en D66 waren het erover eens dat Hektor een goed plan van aanpak is voor de drugsoverlast.

Alleen over het coffeeshopbeleid ontstond onenigheid, omdat er twee extra vergunningen worden uitgegeven. Het CDA en de Lokalen hebben daar moeite mee, terwijl het GroenLinks niet ver genoeg gaat. Maar na een kleine schorsing konden de partijen zich vinden in de beperkte uitbreiding, en kreeg burgemeester J. Schrijen raadsbrede steun. Haanraadts is speciaal voor de voorlichting over Hektor in dienst genomen. Aan het project werken ongeveer vijftig mensen mee. En het bestaat, zoals zij en haar collega Jan van Haperen intussen opdreunen ,,uit drie trajecten: het handhavingstraject, het vastgoedtraject, en het coffeeshoptraject.''

Haanraadts: ,,Sommige buitenlandse correspondenten horen het gewoon niet, ze hebben de naam McDope opgepikt en dat is hun verhaal. Dat geldt voor de Nederlandse pers trouwens ook. Zo had Nova een item gemaakt waarin ze een coffeeshophouder, een beetje zo'n `jah man, rasta-type', een rondleiding gaf in een pand waar dan die drugs verkocht zouden worden. Die man wees dan aan waar het loket zou komen, en beschreef hoe hij de McDope in gedachten had. Onzin. Er zijn nog helemaal geen lokaties aangewezen, laat staan dat er beslist is wie die vergunningen gaan uitgeven.''

De New York Times luisterde volgens Haanraadts wel wat beter:,, Dat is wel een evenwichtig verhaal geworden maar daar staat als kop dan boven `Dutch town may soon offer marihuana drive-throughs', wat toch weer een verkeerd beeld geeft.''

Volgens gemeentewoordvoerder Jan van Haperen hebben meer dan vijftig buitenlandse media belangstelling getoond. Dat ze op het verkeerde beeld reageren heeft volgens hem niet met slechte voorlichting te maken. Van Haperen:,,We hadden ons wel op kritische vragen uit Duitsland voorbereid, maar dat die journalist van De Telegraaf een `leuke vondst' heeft gedaan konden we niet voorzien.''

    • Itai Mol