Steun voor hervorming van België

Het paars-groene Belgische kabinet van premier Guy Verhofstadt heeft zich gisterenavond op de valreep verzekerd van de vereiste tweederde meerderheid voor een verdergaande staatshervorming, het zogenoemde `Lambermont-akkoord'. Deze meerderheid was twijfelachtig geworden door dwarsliggende parlementariërs van de Vlaams-nationalistische Volksunie. De eindstemming is uitgesteld tot volgende week.

Het kabinet verzekerde zich van de stemmen van de Franstalige christen-democratische oppositiepartij PSC door haar enkele waarborgen te bieden op het vlak van de beperkte fiscale autonomie voor de gewesten. De PSC staat onder zware druk van de christelijke onderwijsbonden, omdat `Lambermont' voorziet in miljardensteun voor het onderwijs in Wallonië. De Vlaamse christen-democratische CVP blijft tegen, omdat Vlaanderen te weinig zou krijgen.