SPELLETJESBEURS E3 (4/4)

Eerder deze maand was in Los Angeles de Electronic Entertainment Expo, 's werelds grootste vakbeurs voor videogames. De huidige grote drie, Nintendo, Sony en Microsoft, lieten er zien wat er vanaf dit najaar in de schappen verwacht mag worden.

Op de beurs speculeerde iedereen over de kansen van de GameCube, PlayStation 2 en Xbox. De conclusie was veelal dat ieder platform weer om andere redenen kansen had. En onverwacht kwam de winnaar uit een klein, onopvallend, draagbaar hoekje.

Van Nintendo's GameBoy zijn al meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht. Dat is meer dan van enige andere spelcomputer. De GameBoy wordt niet alleen gekocht door mensen die veel tijd vrijmaken om videogames te spelen. Het apparaat is ook leuk op vakantie of in de tuin als het warm is, kortom, eigenlijk voor iedereen. Fabrikant Nintendo presenteerde op de E3 een opvolger, de horizontaal vormgegeven Game Boy Advance. In Nederland ligt deze eind juni in de winkels.

De hardware van de nieuwe Game Boy blijkt voor programmeurs eenvoudig onder de knie te krijgen zijn, waardoor het grootste deel van de ontwikkeltijd aan de spelletjes zelf besteed kan worden. Tot volledige driedimensionale beelden is de machine niet in staat, maar in twee dimensies is het beeld bijzonder scherp. En een 2D-spelletje maken is aanzienlijk minder werk.

Op de E3 waren al veel games voor het draagbare platform beschikbaar en vaak van hoge kwaliteit. Nintendo zelf had nieuwe versies van de succesvolle racespellen F-Zero en Mario Kart, maar ook een nieuwe aflevering in de ingenieuze Wario Land-serie. Heel bijzonder bleek Tony Hawk Pro Skater 2, de populaire skateboardsimulatie voor de PlayStation. Op de GameBoy Advance is het spel voorzien van isometrische 2D-achtergronden: tweedimensionale beelden vermomd als driedimensionale. Alleen de speler zelf is opgebouwd uit polygonen, de bouwstenen van een 3D-spelwereld. Zo kan hij zelfs op de relatief beperkte GameBoy Advance dezelfde skateboardstunts uitvoeren als in het volledig driedimensionale origineel.