Selectie Theater

Holland-Amerika Lijn

Theater met museale objecten, veel nostalgie en een vleugje bitterheid. Op historische locaties aan het water. Een scheepsreis naar de Nieuwe Wereld in het jaar 1917. Speels en spannend verbeeld door theatergroep Nomade en Ab Gietelink. Amsterdam, Open Haven Museum (020-4185522), van 31 mei t/m 3 juni; Schiedam, Stedelijk Museum (010-2462555), 6 en 7 juni.

Circus Shakespeare

In Hal 4 van de Utrechtse Jaarbeurs organiseert Zuidelijk Toneel Hollandia een theatrale jaarmarkt, met acrobaten, clowns, en een opvoering van Shakespeare's Timon van Athene. T/m 23 juni.

Nederland Dans Theater

NDT1 maakt met Verbeelding aan de macht weer een adembenemend mooi programma, met nieuw werk van Johan Inger en Patrick Delcroix, begeleid door het Nederlands Balletorkest. 2 t/m 6 juni Amsterdam, Muziektheater.

I Fossili

De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als cabaret-ensemble. 5 t/m 9 juni Amsterdam Kleine Komedie.

City

Mini & Maxi als middelpunt van feestelijk variété met muzikale slapstick, acrobatiek, jongleerkunst, tapdans, transformatie-magie en spectaculair stuntwerk van skaters. T/m 29 juli nieuwe Luxor-theater, Rotterdam.

Jij - De Stad

Een wilde tocht door Rotterdam en een filosofisch spel in één: dat staat degene te wachten die een afspraak maakt met telefoonnummer 010-4118110. U gaat helemaal alleen mee met een acteur, en die geeft u door aan een andere acteur, en die weer aan een andere, enz, totdat u beduusd en wellicht ietsje wijzer aan de zuidkant van de Maas wordt gedumpt. De acteurs zijn sterren van oa het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel, en de vervoersmiddelen variëren van de benenwagen tot en met de watertaxi. Vertrek vanaf 11u. T/m 9 juni

Nijntje de musical

Feestelijke ode aan de fantasie, waarin de figuurtjes van Dick Bruna fleurig tot leven zijn gebracht door Ivo de Wijs, Joop Stokkermans en regisseur Bruun Kuijt. Liedjes en avontuurtjes in matinees voor piepklein publiek, en Eva Poppink is onweerstaanbaar als Nijntje. 2, 3 juni Eindhoven Stadsschouwburg; 6 juni Purmerend De Purmaryn.

En verder

Mooie boel Geestige puntdichten en absurde logica van de mompelende cabaretier Kees Torn. 1 juni Groningen De Oosterpoort; 2 juni Zoetermeer Stadstheater.