Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Het persoonlijke verhaal van psychiater Boris Drozdek die in Vught getraumatiseerde en gefolterde vluchtelingen behandelt. Verder een gesprek met de Israëlische minister van Justitie Meir Sheetrit, die een paar dagen in Nederland is. Ned.1, 20.31-21.07u.

Heilig vuur. Asielzoekers blijken, aldus onderzoek van de Vrije Universiteit, zes keer zo vaak zelfmoord te plegen als autochtone Nederlanders. Een Iraanse asielzoekster vertelt over de zelfmoord van haar broer. Ook aandacht voor de inzegening van het huwelijk van een homoseksuele predikant. Ned.1, 22.26-22.54u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingscampagne van de conservatieven in Engeland die er niet in slagen stemmen te trekken en een reportage over een nieuwe Palestijnse strijdgroep van jongeren in de Gaza. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Over oude forten waarvan de kosten voor onderhoud zo hoog zijn dat ze omgevormd worden tot attractie- en evenementenparken. Verder een reportage over een cursus voor mensen uit de Randstad die naar de Veluwe verhuisden. Ook zijn er oud-bewoners uit de Randstad die weer terug willen. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Over het prille begin van Pinkpop en een bezoek aan het voormalig communistische bolwerk in Moskou, Hotel Lux, waar in het verleden het spionagecentrum van de Sovjet-Unie was gevestigd. Nu zitten er onder andere internetfirma's. Ned.3, 20.45-21.17u.

Histories. Slot van een drieluik over de opkomst en val van Joseph-Désiré Mobutu. Eind jaren zeventig verschenen de eerste tekenen dat zijn dictatuur aan kracht inboette. Afl.: Het lange afscheid. Canvas, 20.55-21.50u.

Reporter. Portret van de man achter Frisia, Dirk Scheringa, en eigenaar van een museum, voetbalclub AZ en diverse schaatsploegen. Ned.3, 21.17-22.00u.

Ritueel 2001. Zesde aflevering in een serie over de rol en betekenis van rituelen in de westerse samenleving gaat in op het rouwen en doe-het-zelf rituelen rondom de dood. Ned.1, 22.54-23.23u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat tussen verongelijkte WAO'ers en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken naar aanleiding van het rapport van de commissie-Donner. Ned.1, 21.40-22.26u.

Barend & Van Dorp. Ex-voorzitter van Vitesse Karel Aalbers praat over zijn arrestatie en de zaken waar hij van wordt verdacht: verrijking aan transfers, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Fado-zanger Jorge Fernando treedt op. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

Lola da Musica. Reportage over de Nederlandse tournee van de Zweedse band Fireside die begin dit jaar vriend en vijand verraste met het album Elite. De band produceert een mix van pop, rock, wave, punk, slowcore en avantgarde. Ned.3, 20.00-20.45u.

Opmaat Pinkpop. Opnamen van de groep Pearl Jam tijdens Pinkpop 2000. Ned.3, 0.12-1.00u.

FILM

. Out of Africa (Sydney Pollack, 1985, VS). Met Oscars overstelpte, stijlvol aan modieuze sentimenten appellerende film over het leven van Isak Dinesen alias Karen Blixen in Kenya. Meryl Streep is geknipt voor rol van verlaten plantersvrouw die, tegen de achtergrond van miskende zwarten en bedreigde diersoorten, vrijbuiter Robert Redford aan zich probeert te binden. Net5, 20.30-23.00u., met reclame.

Havana (Sidney Pollack, 1990, VS). Pijnlijke flop van 45 miljoen dollar. Robert Redford overtuigt nauwelijks als onverschillige avonturier die onder invloed van Lena Olin verandert in een geëngageerde partizaan in het liederlijke Havana tijdens de nadagen van dictator Batista. RTL5, 22.00-0.30u., met reclame.

Roxanne (Fred Schepisi, 1987, VS). Eigentijdse, door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven filmbewerking van Edmond Rostands drama uit 1897 vertoont weinig affiniteit met de romantische tragiek van het origineel. Van Pinocchio-neus voorziene brandweercommandant uit provinciestad schrijft uit naam van collega liefdesbrieven aan astronome Darryl Hannah, op wie hij zelf heimelijk verliefd is. Net5, 23.00-0.50u., met reclame.

The Third Man (Carol Reed, 1949, Engeland). Onweerstaanbare thriller-klassieker, naar scenario van Graham Greene, waarin pulpschrijver Joseph Cotton in de straten van het na-oorlogse Wenen naar sporen zoekt van zijn vroegere vriend Orson Welles. Diens charisma is al net zo vaak bejubeld als de intrigerende fotografie van Robert Kraskar en de citermuziek van Anton Karas. ZDF, 0.05-1.45u., nagesynchr.

Blue Chips (William Friedkin, 1994, VS). Nick Nolte is een naar nieuw talent speurende coach in jachtige film over de frauduleuze praktijk van het college-basketball. Filmdebuut van seven-foot center annex rapper Shaquille O'Neal. BBC1, 0.45-2.25u.

. Howards End (James Ivory, 1992, Engeland). Ivory's derde verfilming van een roman van E. M. Forster - na A Room with a View en Maurice - biedt genadeloze en tegelijk grootmoedige röntgenfoto van de Engelse samenleving. Touwtrekkerij om het huis uit de titel treft anno 1907 drie verschillende milieus: dat van de puissant rijke Anthony Hopkins, dat van de intellectualistische Emma Thompson en dat van kantoorklerk Samuel West, exponent van de lower middle-class. Ironie wordt allengs wranger. ARD, 0.50-3.05u., tweetalig.

Ski Patrol (R. Corell, 1990, VS). Komedie over strijd tegen projectontwikkelaar moet het hebben van ski-capriolen. Morgen, RTL4, 11.50-13.20u., met reclame.

. The Treasure of the Sierra Madre (John Huston, 1948, VS). Zelfs door Hustons vele vijanden hoog geprezen avonturenfilm over hebzucht en de vergankelijkheid van rijkdom. Drie goudzoekers, onder wie Humphrey Bogart en Walter Huston, op zoek naar dezelfde schat. Morgen, BBC2, 14.15-16.20u., zwart-wit.