Selectie Muziek

The Rape of Lucretia

Het Internationaal Opera Centrum Nederland, dat jonge zangers praktijkervaring bezorgt, geeft voorstellingen van de opera The Rape of Lucretia van Benjamin Britten, in samenwerking met de Canadian Opera Company in Toronto en in de regie van Diana Leblanc. 2 juni 18u; 4,5 6 juni 20u in het Compagnietheater 9, voorheen Trusttheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam. Res 020-5289718.

Monteverdi

Van 7 t/m 10 juni is er in Hoorn het Monteverdi Festival met tal van optredens overdag en 's avonds van amateurkoren en -ensembles op 9 locaties. Er klinkt veel muziek van Monteverdi, maar ook van tijdgenoten. Verder zijn er workshops, oa orgelmuziek van Frescobaldi. Inl www.oudemuzieknu.demon.nl. Res 0229-248330.

Blokfluiten

De zesde Open Nederlandse Blokfluitdagen vinden plaats van 1 t/m 4 juni op vijf locaties in Utrecht met concerten, workshops, een concours en masterclasses. Het thema is dit jaar `Grenslijnen uitgewist', waarbij tijdens de concerten een nieuwe generatie blokfluitisten de grenzen van het repertoire verkent. Er is een nachtconcert in de Domtoren en een muzikale tocht door het museum Catharijneconvent. Inl. www.sonbu.nl en 030-2442841.

Chris Abelen Quintet

Trombonist Chris Abelen maakte jarenlang deel uit van het Willem Breuker Kollektief, maar houdt er tegenwoordig een eigen kwintet op na. Daarmee maakt hij bondige, eigentijdse jazz van een hoge intensiteit. Het Chris Abelen Quintet speelt op 1 juni in het Tilburgse Paradox en 2 juni in het Rotterdamse Nighttown Theater.

Tony Overwater

Sinds bassist Tony Overwater door Syrië en Jordanië heeft getoerd met het Yuri Honing Trio krijgt hij de Oosterse klanken niet meer uit zijn hoofd. Onder de titel 1001 Nacht mengt hij op 2 juni op het Utrechtse SJU Jazzpodium jazz en Arabische muziek.

International Gipsy Festival

Een keer per jaar is Tilburg de hoofdstad van de zigeunernatie. Op 4 juni wordt in de concertzaal en muzentuin het jaarlijkse International Gipsy Festival gehouden. Met optredens van onder andere de Sinti Bigband, Ida Kelarova en Gulabi Sapera.

Dave Weckl

Percussionist Dave Weckl speelde bij onder andere George Benson, Madonna en Diana Ross, maar is toch vooral bekend als innovatief fusiondrummer. Met zijn nieuwe plaat Transition net in de platenzaken, treedt hij op 5 juni eenmalig op in de Melkweg in Amsterdam.

Ivan Paduart

Hij wordt beschouwd als een van de grote beloften van de in Nederland weinig bekende Waalse jazz-scene: Ivan Paduart. Tussen 5 en 9 juni mag hij zich bewijzen op het podium van Pompoen in Amsterdam.

Pinkpop

De weekendkampeerders komen voor Krezip, Spearhead, Queens Of The Stone Age (2 juni) en K's Choice, Ziggy Marley, Orbital (3 juni), de dagjesmensen reizen op 4 juni af naar het Limburgse Landgraaf voor Radiohead, Limp Bizkit, Anouk, Basement Jaxx en anderen.

The Ex

The Ex speelt niet op Pinkpop, om de simpele reden dat nog nooit iemand het lef heeft gehad om de anarchistenpokkeherriekrakerspunkjazzband uit Wormer te vragen. Wel kamperen ze in de Kalverstraat, op de hoes van hun nieuwste album Dizzy Spells. 2 juni Paradiso, Amsterdam.

Bon Jovi

Wie Ajax graag op gras ziet voetballen, blijft weg bij de stampmuziek van stadionrockers Bon Jovi. Voorprogramma: Anastacia (een blanke Tina Turner met een bril) en Kane. 5 en 6 juni Arena, Amsterdam.