Ruzie met de jury kost krediet

Les één in het bestuur van grote beursgenoteerde ondernemingen: ga nooit op straat vechten met de onafhankelijke controleurs van de boekhouding. Baan Company miste de eerste cursus. Het softwarebedrijf, dat aan lager wal raakte door zijn slechte basisvorming in de kapitaalmarkt, beëindigde middenin het boekjaar zijn relatie met de rekenmeesters van Ernst & Young.

Kabelbedrijf UPC doet de exercitie dunnetjes over. Zij het niet met de accountant. De onderneming vecht conflicten met zijn kredietbeoordelaars en marktmeester Euronext voor de bühne uit. Na dreigementen om de Amsterdamse beurs voor die van Parijs of Brussel te verruilen - deze Euronext-collega's accepteren wél bedrijven met een negatief eigen vermogen - betreft het jongste incident bureau Fitch, een invloedrijke kredietbeoordelaar die houvast geeft aan beleggers die hun geld in bedrijfsobligaties stoppen.

Fitch stopt met het geven van rapportcijfers, omdat de kabelexploitant te weinig informatie verstrekt om een goed oordeel over de financiële gezondheid van UPC te kunnen vellen. Marktpartijen hebben nu één bron minder bij de bepaling van de waarde van UPC's leningen.

Fitch is niet de enige die in botsing komt met de assertieve leiding van het kabelbedrijf. Vorige maand werden de analisten van Moody's getrakteerd op een uitbrander van topman Mark Schneider, nadat de beoordelaar de rapportcijfers voor de leningen van UPC verlaagde. De jury van Moody`s ventileerde zijn twijfels over de soliditeit: op middellange termijn bestaat het gevaar dat UPC niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. En die zijn er volop. Als geen ander heeft het concern grote leningen aangetrokken om de snelgroeiende verliesgevende activiteiten te financieren. Twee dagen geleden werd nog een krediet van 1 miljard euro bij het moederbedrijf afgesloten.

De risicovolle obligaties van UPC bieden inmiddels 15 procent of meer rente-opslag per jaar. Sinds het Amerikaanse beursschandaal rond Michael Milken, die de markt voor deze junk bonds groot maakte, spreken beursgoeroes bij voorkeur over `hoogrenderende' leningen. Het vertrek van een kredietbeoordelaar geeft de markt minder houvast, dus meer risico. Fitch promoveert de obligaties van UPC tot de meest zuivere onversneden rommel-leningen die in Nederland verhandeld worden. Moeder kent de strapatsen van haar dochter: de recente lening aan UPC is in het eerste jaar op elk gewenst moment terug te vorderen, inclusief rentevergoeding.

    • Jeroen Wester