Regering Macedonië lijkt overstag te gaan

Macedonië zal ,,waarschijnlijk'' zijn grondwet wijzigen om de positie van de Albanese minderheid te verbeteren. Het heeft bovendien de Albanese rebellen amnestie of een veilige aftocht naar Kosovo aangeboden als zij de wapens neerleggen.

Deze handreiking van de Macedonische regering komt na dagenlang intensief bemiddelen door de internationale gemeenschap. De amnestie heeft overigens een beperkte omvang; ze geldt niet voor de organisatoren van de guerrilla en voor degenen die Macedonische soldaten hebben gedood of andere moorden op hun geweten hebben, aldus gisteren de president van Macedonië, Boris Trajkovski.

In een interview voor de staatstelevisie liet premier Ljubco Georgievski gisteren weten dat het ,,zeer waarschijnlijk is dat we een tweede officiële taal zullen aankondigen''. De Albanese minderheid, inclusief de rebellen, dringen al lange tijd aan op de officiële erkenning van hun taal. Ook is het ,,mogelijk'', aldus premier Georgievski, dat de grondwet wordt aangepast. In de constitutie hebben de Albanezen de status van minderheid. De Albanese minderheid, die zeker een kwart (en naar eigen zeggen eenderde) van de twee miljoen zielen tellende bevolking uitmaakt, eist gelijkstelling in de grondwet aan de Slavische Macedoniërs. De opmerkingen van Trajkovski en Georgievski suggereren dat de regering van plan is te voldoen aan de belangrijkste eisen van de minderheid en de rebellen.

Intussen barstten de gevechten in Noord-Macedonië gisteren aan het einde van de middag weer los. Eerder op de dag had de regering een staakt-het-vuren ingelast om burgers de kans te geven het strijdgebied te verlaten. Slechts een handvol boeren wist te onvluchten.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden Albanese burgers die zijn gevlucht, door Macedonische soldaten mishandeld. Veel mensen zouden daarom bang zijn de dorpen te verlaten. In het dorp Lipkovo en omgeving zitten ruim tienduizend mensen in de val, aldus het Rode Kruis. Normaliter telt Lipkovo ruim vierduizend inwoners. ,,De mensen zitten op elkaar gepakt in kelders, onder zeer slechte hygiënische omstandigheden, en met weinig water en geen eten'', aldus een woordvoerder van de hulporganisatie.

Gisteren kwamen de Macedonische politieke partijen en die van de Albanese minderheid weer tot elkaar. Vorige week brak ruzie uit in de regering van nationale eenheid, waaronder de twee Albanese partijen, over een vredesakkoord dat de politieke leiders van de Albanese minderheid zonder medeweten van hun Slavisch-Macedonische collega's hadden gesloten met de rebellen, ondanks een eerdere afspraak niet met de rebellen te praten.

Gisteren kwamen de partijen overeen dit akkoord ter zijde te schuiven. Het is, zo zei de buitenlandgezant van de Europeese Unie, Javier Solana, ,,niet langer relevant''.

De Macedonisch regering wil naar eigen zeggen voor 15 juni de etnische spanningen in het land grotendeels hebben gekalmeerd.

    • Yaël Vinckx