Rechtszaak TVM etmaal verdaagd

De rechtbank in Reims heeft vanochtend het dopingproces tegen de Nederlandse wielerploeg TVM met een etmaal verdaagd. De officier van justitie kreeg toestemming om de pleitnota over ploegleider Priem nader te bestuderen.

De Franse aanklager Laumosne diende vanmorgen om negen uur een klacht in bij de president van de rechtbank. Hij had de stukken over Priem pas gisteravond ontvangen en was verrast door nieuwe informatie over de winstpremies van TVM die voor een deel werden besteed aan de inkoop van medicijnen.

Volgens advocaat Van Mierlo was de aanklager ,,gedestabiliseerd''. Bij het strafproces in Reims zijn deze week drie verdachten opgeroepen. Behalve Priem zitten ploegarts Michailov en oud-verzorger Moors in de beklaagdenbank. De TVM'ers worden verdacht van georganiseerd gebruik van verboden middelen. De affaire begon drie jaar geleden, toen de Franse douane 104 ampullen EPO had gevonden in een materiaalwagen van de ploeg.

De zaak van TVM wordt in Frankrijk overschaduwd door een dopingproces in Poitiers. In de strafzaak Pot Belge (bijnaam voor een cocktail aan dopingproducten) staan 42 verdachten terecht wegens het gebruik van een breed arsenaal aan verboden middelen. De aanklager in Poitiers heeft gisteren gevangenisstraffen geëist van twee maanden tot vijf jaar.

Morfine, cocaïne, cafeïne, efedrine en amfetamine behoren tot de bekendste producten die in de jaren zeventig, tachtig en negentig gemeengoed waren bij de wieleramateurs. Onder hen bevonden zich oud-wereldkampioenen op de baan en op de weg. Volgens een verhaal in de Franse sportkrant l'Equipe had de politie ,,een kleine Tour de France gereden'' voordat zij alle personen en middelen op het spoor was.

De zoektocht leidde ook naar België en Polen, waar de zaak onder de afgeleide bijnaam Pot Polonais bekendheid geniet. Spil in het dopingnetwerk is oud-renner Charron, die twee jaar in hechtenis heeft gezeten. Hij handelde in verboden middelen en had ook relaties met Franse profploegen.

Net als het proces in Reims begon het proces in Poitiers ongeveer drie jaar geleden. Toen twee wieleramateurs in een hotel in Vienne trillend met hun vingers in een slakom roerden, sloeg een begeleider alarm en werd een dokter in Poitiers gevraagd nader onderzoek te verrichten.

Het tweetal stond feitelijk aan de basis van de latere affaires bij de profploegen TVM en Festina. De Franse politiek besloot het dopingvraagstuk sindsdien hardhandig aan te pakken.

Vergeleken met de zaak in Reims wordt de zaak in Poitiers gekenmerkt door schokkende bekentenissen. Sommige renners waren verslaafd geraakt aan doping en gebruikten de middelen niet alleen in de koers maar ook tijdens de winterstop.

,,Alle zorgen verdwenen als ik een cocktail had genomen'', vertelde een verdachte tegen de rechter in Poitiers. ,,Het ging me niet om te winnen, het ging om de kick.''