Pensioenfondsen gokken op aandelen

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal ondanks aanhoudend grote verliezen op hun aandelenbeleggingen voor een verrassend hoog bedrag aandelen bijgekocht op de internationale effectenbeurzen.

Dit blijkt uit een toelichting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op de cijfers die zij vanochtend bekend maakte over de beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars.

De pensioenfondsen leden in de eerste drie maanden door de koersdalingen op de effectenbeurzen een verlies op hun aandelenportefeuille van 28 miljard gulden. In het laatste kwartaal van vorig jaar was het verlies zelfs 50 miljard gulden. Daardoor was 2000 het slechtste beleggingsjaar sinds 1994.

In het eerste kwartaal van dit jaar kochten de pensioenfondsen echter voor een bedrag van 30 miljard gulden aan aandelen bij. Dit aankoopvolume is volgens het CBS een record en overtreft de totale aankopen in heel 1999, het jaar waarin pensioenfondsen de meeste aandelen kochten.

In de markt bestaat de indruk dat pensioenfondsen de verdere daling van de koersen in de eerste drie maanden hebben aangegrepen om ,,goedkoop'' aandelen bij te kopen, aangezien zij op langere termijn optimistisch blijven over het rendement.

Aan het eind van het eerste kwartaal hadden de pensioenfondsen een belegd vermogen van 982 miljard gulden. Daarvan was 471 miljard gulden belegd in aandelen, meest in het buitenland.

Negen van de tien Nederlandse werknemers bouwt via zijn werkgever een aanvullend pensioen op bovenop de AOW. Verzekeraars leveren voor de oudedagsvoorziening vooral individuele producten, zoals koopsompolissen.

De verzekeraars, die veel minder in aandelen beleggen, kochten in het eerste kwartaal voor een bedrag van 10 miljard gulden extra aandelen. Zij leden in deze periode koersverliezen op aandelen van ongeveer 17,5 miljard gulden. Per eind maart hadden verzekeraars een belegd vermogen van 582 miljard gulden, waarvan 176 miljard in aandelen is belegd.