PASTASALADE MET DOPERWTEN EN BROCCOLI

Een pastasalade mag nooit van tevoren worden aangemaakt met dressing omdat gekookte deegwaren vocht blijven absorberen waardoor de salade haar beet zou verliezen en daarmee zijn aantrekkelijke kwaliteiten. De broccoli kan eventueel vervangen worden door andere harde, groene groenten. Gooi dikke broccolistelen niet weg, maar snijd ze in dunne, korte reepjes nadat de taaie opperhuid eraf gehaald is. De stelen zijn nog lekkerder dan de roosjes! Als buffetgerecht is deze salade ook heel geschikt.

Bereiding: Kook de pasta in ruim kokend en goed gezouten water bijtgaar. Giet de pasta af, spoel koud, laat kort uitlekken en vermeng de nog vochtige strikjes in een slaschaal met 1 1/2 eetlepel van de olijfolie (dit om verkleven van de pasta te voorkomen). Schil de citroen af met een dunschiller. Blancheer de schillen 4 minuten in kokend en gezouten water, spoel ze koud en dep ze droog. Pers de helft van de citroen uit. Snijd de broccolirozetten van de stelen af en snijd ze overlangs in kleine roosjes. Trek de opperhuid van de broccolistelen af en snijd ze in dunne, korte reepjes. Kook erwtjes en broccoli in kokend en gezouten water bijtgaar, giet af, spoel koud en laat goed uitlekken. (Diepvrieserwtjes zijn kleiner en kunnen met een kortere kooktijd toe.) Snijd intussen de citroenschillen in flinterdunne sliertjes en vervolgens in gruisfijne stukjes. Meng ze samen met erwtjes, broccoli en peterselie door de strikjespasta. (Afgedekt met plasticfolie kan de pasta op een koele plaats heel goed enkele uren staan tot gebruik.) Vermeng voor de dressing 3 eetlepels citroensap met zout, peper en olijfolie. Snijd de plakken parmaham overdwars in vingerbrede repen. Maak de salade vlak voor het serveren aan met de dressing, breng verder op smaak met zout en peper en strooi de parmaham over de salade. Direct serveren.

    • Florine Boucher