Ook Schalken moet Roland Garros verlaten

Sjeng Schalken verdween gisteren als laatste Nederlander uit het enkelspel van Roland Garros. ,,Als we het succes in de Davis Cup niet hadden gehad, was dit voor het Nederlandse tennis tot dusver gewoon een shit-jaar geweest'', zegt Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra.

Sjeng Schalken kon een paar uur na zijn uitschakeling in de tweede ronde tegen de Brit Tim Henman alweer een klein beetje juichen. Met zijn Ecuadoriaanse dubbelpartner Nicolas Lapentti versloeg hij op de open Franse tenniskampioenschappen verrassend het als vierde geplaatste Amerikaanse duo Jared Palmer en Don Johnson: 1-6, 7-6 en 6-4. De overwinning kon het echec van het Nederlandse mannentennis op Roland Garros echter niet verhullen. Nederland is in Frankrijk als tennisnatie al weer uitgespeeld.

De individuele prestaties van de Nederlandse tennissers staan dit jaar tot dusver in schril contrast met het succes in de Davis Cup, waarin na heroïsche overwinningen op Spanje en Duitsland voor het eerst in de historie de halve finale is bereikt. Schalken, Sluiter en Siemerink rekenden dit voorjaar tijdens de landenwedstrijden in eigen land af met topspelers als Ferrero en Moya uit Spanje en de Duitsers Kiefer en Prinosil. Op het gravel van Parijs maakte het Nederlandse contingent een zwakke indruk. Net als tijdens de Australian Open van dit jaar kwam geen Nederlander in Parijs verder dan de tweede ronde.

Schalken, die vorig jaar afsloot als nummer 22 van de wereld, moest in het Bois de Boulogne zijn meerdere erkennen in de als elfde geplaatste Henman. De enige Nederlander in de tweede ronde kon in de hete zon op baan 2 alleen in de eerste set gelijke tred houden met de sterk serverende Brit. Na verlies in de eerste set bleef Schalken achter de feiten aan lopen. Na iets meer dan twee uur zeiden de kille cijfers op het scorebord genoeg: 6-4, 6-2 en 6-2.

Schalken berustte na afloop in zijn nederlaag: ,,Ik had er vooraf veel meer van verwacht. Ik dacht dat Henman op gravel te doen moest zijn. Maar het liep niet zoals ik wilde. Hij was te goed. Voor dit jaar zal ik mijn doel bij moeten stellen. Want een 22ste plaats zoals vorig jaar haal ik waarschijnlijk niet meer.''

Op baan 10 van Roland Garros maakte Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra een paar uur na de nederlaag van Schalken tegen Henman de balans van drie dagen tennis op. ,,Het resultaat van de Nederlanders is hier zeer teleurstellend. Het is triest dat je op woensdag al klaar bent. Als we het succes in de Davis Cup niet hadden gehad, was dit voor het Nederlandse tennis tot dusver gewoon een shit-jaar geweest'', zei Bogtstra op serieuze toon. Gekscherend voegde hij daaraan toe: ,,Ik ben de enige persoon in het Nederlandse tennis die dit jaar nog niet verloren heeft.''

Na de gloriejaren met de gouden generatie van Haarhuis, Eltingh, Krajicek en Siemerink moet het mannentennis een pas op de plaats maken. De 24-jarige Schalken is de enige die zich in de subtop van de wereld heeft weten te nestelen. Het einde van Siemerink (31) komt naderbij en spelers als Sluiter (23), Wessels (23), Kempes (24) en Van Lottum (25) moeten vechten voor een plek in de top-100. Het boegbeeld Krajicek (29) is al sinds oktober met een blessure aan zijn elleboog uitgeschakeld.

Alex Reijnders, de huidige coach van Schalken en voormalig coach van Haarhuis en Eltingh, vindt dat het Nederlandse mannentennis de afgelopen jaren verwend is geraakt. ,,Pas later realiseer je je hoe goed het de afgelopen jaren was'', zei Reijnders op Roland Garros, terwijl hij Schalken in de eerste ronde van het dubbelspel bijstond. ,,Het wordt voor de nieuwe jongens steeds moeilijker, want de concurrentie wordt steeds groter. En de verschillen worden kleiner. Maar als tennissers na een paar jaar op de tour nog niet zijn doorgebroken hoef je niet in paniek te raken. De huidige generatie Nederlanders heeft al wel laten zien dat ze potentie hebben. Ik geloof wel in ze.''

Ook Bogtstra is niet negatief gestemd over de nabije toekomst van het Nederlandse mannentennis. De Davis-Cupcaptain vindt dat een plaats bij de top-50 van de wereld voor Schalken, Sluiter, Wessels en Van Lottum tot de mogelijkheden behoort. ,,Tijdens de Davis Cup hebben de spelers toch laten zien dat ze een bepaald niveau aankunnen. Dat succes kwam mede tot stand omdat we als een sterk team functioneren. Het wij-gevoel is heel erg aanwezig. Dat is op gewone toernooien niet te evenaren. Iedere tennisser moet afzonderlijk zien beter te worden. Maar we moeten nu niet gaan denken dat ze alleen in de Davis Cup kunnen presteren. Want een jaar geleden werd er over de Nederlandse tennissers gezegd dat ze overal presteerden behalve in de Davis Cup.''

    • Koen Greven