MULTIMEDIA

Uit in de zomer

Het is weer warmer, dus ook drukker op straat. En dat je je daar niet hoeft te vervelen, blijkt wel uit de Festivalkalender, waar alle activiteiten zijn opgesomd die in de buitenlucht plaatsvinden. Het gaat er van het obligate Pinkpop tot het straatfestival in Vlissingen en de FFWD (Fast Forward) Dance Parade in Rotterdam. Er zijn ook verwijzingen naar talloze festivalwebsites met uitgebreidere informatie. De Smartlappenband en de Levende Jukebox, twee dames die tegen betaling liedjes ten gehore brengen, blijken na wat doorklikken ook dit jaar weer in het Amsterdamse Vondelpark te zien.

*www.festivalkalender.nl

Wolkenkrabbers

Wie zin heeft in een zomers uitstapje zonder hinderlijke mensenmassa's, zou eens een virtuele wandeling langs wolkenkrabbers kunnen uitproberen. Skyscrapers.com geeft een overzicht van hoge gebouwen over de hele wereld. Ook de hoogste torenflats in de Nederlandse steden komen aan bod.

*www.skyscrapers.com

Lola danst

Ook een goed idee voor een zomernacht: de Lola Tanzt-parties. De hipste film van de afgelopen jaren, Lola Rennt, is de inspiratiebron voor deze party-organisatoren. Op de Lola Tantzt-feesten, die van Deventer tot Den Haag gehouden worden, kun je dansen op technomuziek die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt en die live wordt gespeeld. De muziek wordt ondersteund door vijf grote schermen waarop de film wordt vertoond en waarop Lola dus continu voorbijrent.

*www.lolatanzt.nl

Subcultuur

De beste homoportal van Nederland, Queer.nl, biedt sinds 29 april geen content meer. Het bedrijf had geen geld meer om de redacteuren te betalen. De community-onderdelen, waaronder een populaire datesite en een chatruimte, zijn vooralsnog wel actief. Surfers zullen het wat betreft berichtgeving over homozaken moeten doen met minder interessante portals als Homowereld.nl of de uitstekende Amerikaanse varianten als PlanetOut. Ook is er een nieuw e-zine bijgekomen voor de roze gemeenschap, Submagazine. Dit tijdschrift is allesbehalve informatief als Queer, wel is het veel origineler dan menig homotijdschrift. Het biedt satirische verhalen over aan de föhn verslaafde slonsjes en pornosterren, beeldcolumns en persoonlijke verslagen van het nachtleven. Niet de typische homo-iconen als Madonna en Cher komen aan bod, maar de hippe zangeres Ultra Naté, die veel in het discothekencircuit optreedt.

*www.submagazine.nl

Pixelmannetjes

Cartoonachtige figuren zijn al lang populair op internet. En ze worden steeds gekker. Op de site Flipflopflying.com zijn miniscule plaatjes te vinden van popartiesten. The Beatles, Kiss, maar ook obscure en hedendaagse popgroepjes als Steps zijn er opgebouwd uit een paar pixels. Minder lieflijk, maar technisch gezien wel interessant, is de site waarop een virtuele Jezus-aankleedpop. Zijn garderobe bestaat uit een shirtje met een doodskop, schoenen met plateauzolen en konijnenpantoffels. Praktischer zijn de Pagenetpets. Deze beestjes – koeien, kwispelende honden en dansende vlooien – implementeer je op je site, waarna ze onder meer bijhouden hoeveel bezoekers deze trekt, waar ze vandaan komen en hoeveel pagina's zij bekijken.

*www.jesusdressup.com

*www.pagenetpets.com

*www.flipflopflying.com

Dynamische sites

De datum die iedere dag automatisch wordt aangepast, een pop up-venster, lopende tekst. Een site zonder technische snufjes kan tegenwoordig echt niet meer. Statisch is uit, dynamisch is in om maar even in tienerbladentermen te formuleren. Er zijn allerlei sites die standaard-scriptjes aanbieden waarmee een site verlevendigd kan worden, zoals The Javascript Source. Hier vind je `klassieke' scriptjes waarmee je een plaatje kunt laten bewegen als de muis eroverheen beweegt. The Javascript Source biedt regelmatig nieuwe scripts, zoals een waarmee de lengte van het invulveldje wordt aangepast aan de hoeveelheid gebruikte lettertekens.

*javascript.internet.com

Sitekritieken

Of de scriptjes de site inderdaad aantrekkelijker hebben gemaakt, is uit te testen via Sitecritics. Hier wordt, na aanmelding, de opgegeven homepage besproken door andere abonnees. Zij geven bovendien rapportcijfers. Zo krijgt de kunstsite Sagworks.com die er prachtig uitziet een 4,5, want de navigatie is onhelder, aldus luidt de kritiek. `The Pottery of Oaxaca' valt meer in de smaak met een gemiddeld rapportcijfer van 9,5. ,,Je bent duidelijk een perfectionist'', zegt ene Glenn tegen de maker ervan. De site van Sitecritique zelf doet het overigens helemaal niet slecht met een 7,5.

*www.sitecritique.net

Inline slalom

Ze zijn overal tegenwoordig. Skaters die proberen te slalommen om flesjes, blikjes of knaloranje pilonnen. Het is dan ook een echte sport, aldus blijkt uit een rondje surfen op internet, die `Inline slalom' heet. Er zijn heuse wedstrijden, clubs en kampioenschappen. Op de Nederlandse site Inlineslalom.nl informatie over de regels (na drie paaltjes om moet je stoppen) en verhalen van de echte diehards die zichzelf de nachtwachtskatescene noemen, omdat ze onder de tunnel van het Rijksmuseum hun kunsten vertonen. Bovendien zijn er foto's en filmpjes te zien van skaters die op twee wieltjes of achterstevoren slalommen. Het ziet er erg moeilijk uit en het is dan ook jammer dat het hoofdstuk `Instructies' nog niet klaar is.

*www.inlineskate.nl