Mogelijk alsnog veiling voor radio

De meest betrokken bewindslieden in het kabinet willen alsnog een veiling van de radiofrequenties voor commerciële stations. Dat is de conclusie na overleg, gisteren, tussen staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en haar collega's van Financiën, Cultuur en Economische Zaken. De kans is groot dat het hele kabinet morgen al een besluit neemt over de veiling.

De Tweede Kamer behandelde in februari het plan van staatssecretaris De Vries om de zeven frequenties van commerciële radiostations als Sky Radio en 538 te veilen, omdat de vergunningen op 1 september aflopen. Een meerderheid bleek gevoelig voor protesten van de stations en hun luisteraars, waarna de veiling niet doorging. De eigenaars van de stations achtten zich in hun belangen geschaad en waarschuwden dat kleinere stations door de hoge veilingkosten ten onder zouden gaan. Zij en hun luisteraars protesteerden dat de stations mogelijk van hun vaste en dus herkenbare plaats zouden worden verdrongen. De staatssecretaris vroeg daarop advies aan een commissie onder leiding van voormalig KLM-topman P.Bouw.

Dat de frequenties toch worden geveild is waarschijnlijk geworden nu de betrokken bewindslieden op basis van adviezen van toezichthouder OPTA, de landsadvocaat en de mededingingsautoriteit Nma tot de slotsom zijn gekomen dat de oplossingen van Bouw niet haalbaar zijn. De commissie-Bouw stelde voor tien frequenties toe te laten in de ether. De zeven gevestigde radiostations zouden daarbij hun positie behouden. De overige drie frequenties zouden worden geveild. Deze drie nieuwe commerciële stations moesten vervolgens op basis van een geschatte omzet de afdracht aan de staat voor alle zenders bepalen. Daartegen maakt vooral Financiën bezwaar omdat het kan leiden tot jaarlijks geharrewar over het bedrijfsresultaat en bovendien `creatief boekhouden' in de hand werkt.