MKZ tegen SV Haarle: 1-0

Voetbalvereniging Haarle weigerde te spelen in het MKZ-gebied en is als straf door de KNVB teruggezet naar de vierde klasse. De VVD-fractie in de Tweede Kamer is er boos over en Haarle spant een kort geding aan.

Bij voetbalvereniging Haarle weten ze het zeker: behalve 265.000 dieren is er ook één voetbalclub geruimd. Niet door de RVV maar door de KNVB. De voetbalbond heeft Haarle (gem. Hellendoorn) teruggezet naar de vierde klasse omdat de club tot tweemaal toe weigerde de uitwedstrijd tegen Heerde te spelen. Heerde ligt midden in de MKZ-driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn; daar spelen zou te gevaarlijk zijn, oordeelde de voetbalclub. Voorzitter T. Knobben van Haarle: ,,Het hele dorp vond dat we er niet naar toe moesten gaan. Ik heb huilende boerinnen aan de telefoon gehad, de veearts, GLTO, iedereen vond dat het risico te groot was.''

Een poging om de wedstrijd op neutraal terrein te spelen, leed schipbreuk. Heerde zag hier de noodzaak niet van in. Secretaris G. Simens: ,,Volgens de burgemeester was Heerde MKZ-vrij. Waarom moeten wij dan uitwijken?'' Volgens Simens had Haarle een voorbeeld kunnen nemen aan Witkampers uit Laren. ,,Die kwamen gewoon spelen, maar lieten uit voorzorg hun agrarische spelers thuis.'' Onzin, stelt voorzitter Knobben van Haarle. ,,Het zijn niet alleen boerenzonen die het MKZ-virus kunnen verspreiden.''

De KNVB zette drie speelrondes voor het einde een streep door de naam Haarle. Een bezwaarschrift van de club werd door het districtsbestuur afgewezen. De voortgang van de competitie kreeg een hogere prioriteit dan het gevaar voor verspreiding van het MKZ-virus. Vice-voorzitter J. Dollekamp van het KNVB-district Oost: ,,Zo'n beslissing neem je met heel veel moeite maar artikel 12 van onze reglementen is duidelijk. Tweemaal niet op komen dagen, betekent dat een club uit de competitie wordt gehaald.'' Uitstel van de wedstrijd tot het MKZ-gevaar geweken was, was volgens hem niet mogelijk. ,,Dan hadden we in juli nog gevoetbald.'' Dollekamp plaatst overigens zijn vraagtekens bij de angst voor MKZ-besmetting in Haarle. ,,Het vreemde is dat ze wel jeugdteams uit het MKZ-gebied hebben ontvangen.''

Haarle zegt de afgelopen weken verschillende steunbetuigingen te hebben gekregen. Zo zouden collega-verenigingen de KNVB hebben gedreigd uit protest een `boerenvoetbalbond' op te richten en dragen de gemeente Hellendoorn en de plaatselijke sportfederatie bij in de kosten van het kort geding dat bij de president van de rechtbank in Utrecht is aangespannen. De Tweede-Kamerfractie van de VVD heeft een boze brief gestuurd naar de KNVB. ,,Een sportorganisatie die zichzelf zo belangrijk vindt voor de maatschappij, had hier haar maatschappelijke gezicht moeten laten zien'', zegt Tweede-Kamerlid J. Rijpstra. ,,De KNVB'', zegt Haarle-voorzitter Knobben, ,,had een voorbeeld kunnen nemen aan de korfbalbond. Die hebben een soortgelijk probleem wel keurig afgehandeld.''

    • Martin Steenbeeke