Kremlin krijgt het bij Gazprom voor het zeggen

President Vladimir Poetin lijkt zich eindelijk serieus te hebben voorgenomen de corrupte en inefficiënte economie van Rusland te hervormen. Eerst waren er de ambitieuze plannen om de noodlijdende elektriciteitsgigant UES te herstructureren. Nu heeft de nieuwe wind ook 's werelds grootste gasbedrijf Gazprom bereikt. Na acht jaar aan het roer te hebben gestaan is topman Rem Vyakhirev opzij gezet.

Zijn plaats wordt ingenomen door de onbekende Onderminister van Industrie, Alexei Miller. Een ingewijde in de bedrijfstak, die weet hoe hij met buitenlandse ondernemingen moet omgaan - zoals de topman van olieconcern Surgutneftegaz, Vladimir Bogdanov - had beleggers misschien meer vertrouwen ingeboezemd. Maar omdat geen enkele ingewijde de baan wilde, was Poetin gedwongen om naar een bureaucraat uit te kijken. In sommige opzichten is dat nog niet zo slecht. Miller is een nauwe bondgenoot van Poetin. Zijn benoeming is een signaal dat het Kremlin vast van plan lijkt om Gazprom te reorganiseren. Gazprom was onder Vyakhirev het synoniem geworden voor een hopeloos bedrijfsbestuur en het te grabbel gooien van belangen. Door zijn eigen man erop te zetten, heeft Poetin nu de directe verantwoordelijkheid aanvaard.

Zelfs met de steun van de president zal het een lastig karwei zijn om Gazprom te saneren. Geen wonder, want er staat veel op het spel. Gazprom tekent voor 8 procent van de Russische productie en voor meer dan een derde van de federale inkomsten. De gevestigde belangen zullen de hervormingen waarschijnlijk vertragen. Maar een nieuwe topman zet de deur naar verandering tenminste open. Gelukkig is zijn eerste taak duidelijk, zij het zonder precedent: Miller moet een goed accountantsonderzoek laten uitvoeren.

    • John Paul Rathbone