KORTWEG

Groene Vakantiegids

Toenemend toerisme kan natuur en landschappen aantasten. ANWB en het Europees Centrum voor Eco Agro Toerisme ECEAT willen dat er meer aandacht komt voor alternatieve vakanties waarbij de natuur wordt gespaard. De Groene Vakantiegids Europa kan daarbij behulpzaam zijn. De gids bevat logeer- en kampeeradressen bij boerenhoeven, biologische boerderijen en van vakantieverblijven bij natuurgebieden. Ook wordt vermeld wat er te doen is in de omgeving en welke activiteiten worden ontplooid op de locaties.

*De Groene vakantiegids Europa, ƒ34,95. Bij de ANWB en de boekhandel Inl www.anwb.nl/winkel

Stadswandelen

In het kader van de viering van 100 jaar Woningwet zijn er in de serie Geografische Routes enkele gidsen verschenen met excursies in Amsterdam (oa wandelen in de Pijp). De gidsjes bevatten overzichtelijke plattegronden, een beknopte, losse routebeschrijving voor fietsers en/of wandelaars en afbeeldingen van de te bezoeken wijken.

*KNAG Geografische Routes: 100 jaar wonen in Amsterdam code GR5 ƒ29,50 niet-leden; Fietsen door groene tuindorpen en buitenwijken code GR7 ƒ19,50; Wandelen van de Pijp naar Nieuw-Zuid code GR ƒ19,50 prijzen incl verzendkosten. Bedrag overmaken op postbank 13315 t.n.v. KNAG onder vermelding van de code, uw naam en adres.

Langste fietspad ter wereld

De onlangs geopende North Sea Cycle Route heeft een lengte van maar liefst 6.000 kilometer. Het traject voert langs reeds bestaande fietspaden in zeven landen rondom de Noordzee, die in sommmige gevallen voor de fietsroute aan elkaar zijn gesmeed. Er is een poster verschenen met de route en per land een korte uitleg over het klimaat, bezienswaardigheden, gegevens van de benodigde fietskaarten en enkele websites voor overnachtingsadressen.

*North Sea Cycle Route Inl www.norhtsea-cycle.com. Bij de grotere VVV- en ANWB-kantoren en de betere boekwinkels zijn de fietsroutes voor de 7 landen te koop.

Wandelgidsen Europa

De ANWB heeft drie nieuwe wandelgidsen uitgegeven: Gardameer, Pyreneeën en Toscane. In de gids van Toscane staan behalve ruim 30 halve dagtochten ook 2 meerdaagse tochten vermeld: een van vijf dagen tussen Florence en Siena en een elfdaagse route in het zuiden van Toscane. De tochten langs het Gardameer en door de Pyreneeën bevatten hoogteprofielen van de wandelingen.

*ANWB wandelgidsen: Pyreneeën, Gardameer, Toscane ƒ24,95 per stuk

Grote Meren van N-Amerika

De meren in het noorden van de Verenigde Staten hebben onvoorstelbare afmetingen. Lake Superior bijvoorbeeld is groter dan Oostenrijk. In 1634 dacht een ontdekkingsreiziger die de Grote Meren bevoer dat hij in China was beland toen hij in Green Bay bij het huidige Wisconsin was beland. Deze anekdote staat in Lannoo's reisgids van de Grote Meren van Noord-Amerika. De gids beschrijft tientallen routemogelijkheden langs de Grote Meren en geeft beknopte en heldere informatie over de historie en bezienswaardigheden in de belangrijkste steden. Verder adressen van musea, hotels en restaurants e.d.

*Lannoo's Reisgids: De Grote Meren van Noord-Amerika ƒ54,54

Trotter Egypte

Ook van Lannoo, maar dan veel eenvoudiger uitgevoerd, is de serie Trotter reisgidsen, nu met een nieuw deel over Egypte. In de Trotter-reisgidsen staan – zo meldt de redactie – niet alleen wervende teksten, maar worden er zonodig ook kritische noten gekraakt. Het is een `gids van reizigers voor reizigers' en er wordt ook gedacht aan de reiziger met een beperkt budget of met een behoefte aan `trendy' adresjes.

*Trotter reisgids Egypte, Uitg. Lannoo ƒ32,50