KINDERAGENDA

Muziekfamilie

Entrée, de vereniging voor jong publiek van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest organiseert op 4 juni tweede Pinksterdag 14u15 in Amsterdam een concert `Van piccolo naar contrabas' met een tocht door alle zalen en foyers met miniconcertjes van leden van het concertgebouworkest voor kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar. De voorstelling begint en eindigt op het podium van de Grote Zaal, waar Frank Groothof vertelt over de muziekfamilies van strijkers en blazers. Kinderen t/m 12 jaar ƒ10, vanaf 13 jaar ƒ20. Res 020-6718345.

Percussie

Ze komen uit o.a. uit Guinée, Cuba, Indonesië, Nigeria, Brazilië, Suriname, Japan en Nederland en één ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze spelen percussie. Tweede Pinksterdag, 4 juni is er op het Amsterdamse KNSM Eiland van 13-24u het AMP Percussie Festival. Van 's middags tot 's avonds laat zijn spelen er percussiegroepen, slagwerkers, drummers en djembé-spelers. Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen (gratis) meedoen aan (percussie)workshops, in de Krantenkraker ritme maken met krantenpapier, meedansen met een Ierse dansgroep en buiten is een zweefmolen en een muur waarop geschilderd kan worden. Om 14u45 geven kinderen van de The All Stars Kids een concert en ook daar kan je meespelen. De hele dag door zijn er percussievideo's in een aparte videoroom en in de jamroom kan je zelf ook lekker oefenen. En wil je echt iets bijzonders zien: om 16u treedt op het buitenpodium de Senegalese groep Oumar Bayfall op met een glas- en vuurspektakel.

*AMP Percussiefestival op 4 juni van 13-24u op het KNSM Eiland, KNSM-laan 13, Amsterdam. Kaarten ƒ22,50 in de voorverkoop via de AUB Ticketshop in Amsterdam (Leidseplein), VVV's, AUB-uitlijn (0900-0191) ƒ22,50; aan de kassa ƒ27,50 en kinderen tot 12 jaar ƒ12,50. Reserveren (bij voorkeur) voor de percussie workshops 020-4181111 of anders aan de kassa.

Kunst

De namen van de kunstenaars zijn afgeplakt en voor ouders is de toegang streng verboden. Alleen kinderen van 5 t/m 18 jaar zijn welkom op de verkoopexpositie Kinderen Kopen Kunst van 5 t/m 10 juni in Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam. Voor maar ƒ25 kunnen kinderen in het museum een litho kopen (in een oplage van 150 exemplaren) van bekende kunstenaars als Lydia Schouten, Marina Abramovic, Henk Visch, Luc Tuymans en Jan Fabre. Om nou vooral zelf jouw mooiste kunstwerk uit te kiezen (en niet wat je ouders willen) staan de namen van de kunstenaars er niet bij. Wel kunnen ouders dit jaar via een live verbinding op een tv-scherm buiten de expositieruimte kijken naar de manier waarop hun kinderen een werk uitzoeken. Ouders kunnen de tentoonstelling ook bezoeken: 10 juni van 16-17u, maar er wordt dan geen kunst meer verkocht. Elk kind kan maximaal twee litho's kopen.

*Kinderen kopen Kunst kijk- en koopdagen van 5 t/m 9 juni van 10-17u en zo 10 juni van 11-16u in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Kinderen ontvangen bij binnenkomst een vragenlijst die het kijken moet stimuleren. Ouders kunnen 10 juni van 16-17u de expositie bezoeken. Toegang voor kinderen t/m 18 jaar gratis, ouders ƒ12,50 of (gratis) MJK. Inl 010-4419477.

Kinderspelen

Steltlopen, hoepelen, hoefijzergooien, bikkelen (een soort knikkeren) en dominospelen: om 12u begint Tweede Pinksterdag in het Nederlands Vestingmuseum, Naarden Kinderspelen en Gebulder. Bij de kassa liggen spelformulieren klaar, zodat geen spelletje gemist hoeft te worden. Omdat bijna niemand meer weet hoe je moet bikkelen, hoepelen etc (misschien nog net je grootouders) zijn er van het museum mensen die je bij de spelletjes uit grootmoeders tijd helpen. Tussen 14 en 16u treden de kannoniers van het museum op. Onder leiding van commandant Visser bulderen dan de kanonnen, de kannoniers geven geschutsdemonstraties en de marketentster schenkt een oorlam (jenever). Bezoekers kunnen tegen een historische vergoeding ook mik met spek en ouderwets snoepgoed kopen. Er kunnen boottochtjes door de gracht van de vesting worden gemaakt en in de ondergrondse gangen van het museum is van alles te zien: bezoek het wachtlokaal, de ziekenzaal of loop door de donkere luistergang. Omdat er in Naarden een fotofestival is hangen er in het museum ook nog foto's uit de Tweede Wereldoorlog die illegaal zijn gemaakt.

*Kinderspelen en Gebulder op ma 4 juni vanaf 12u in het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden. Toegang kinderen van 5 t/m 16 jaar ƒ7,50, vanaf 17 jaar ƒ10. MJK gratis. Rondvaart langs de vestingwerken ƒ2,50. Inl 035-6945459 of www.vestingmuseum.nl.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker