`Israël kan zich niet veel langer inhouden'

Israëlische politici en militairen spreken temidden van doorgaande Palestijnse aanvallen dagelijks luider over de onvermijdelijkheid van oorlog tegen de Palestijnen. Premier Sharon zei gisteravond tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell dat ,,Israël zich niet nog veel langer kan inhouden'', aldus de Israëlische televisie. ,,De situatie is onhoudbaar.''

Sharon staat onder zware druk van de kolonisten om het unilaterale bestand met de Palestijnen wegens de aanhoudende terreur op te zeggen. ,,Trek ten strijde, vecht'', riepen kolonisten gisteren bij begrafenissen van inwoners van nederzettingen in bezet gebied. Een van de kolonisten zei dat het bestand tot gevolg heeft ,,dat we als vliegen worden afgemaakt''.

Op weg naar de VS zei president Moshe Katsav tegen verslaggevers dat het niet lang meer zal duren ,,voordat we de grond onder de Palestijnen zullen laten branden''. Ex-Likud premier Netanyahu hield gisteravond een pleidooi voor de inzet van de volle macht van het Israëlische leger, in plaats van de fractie ervan nu, om het Palestijnse gezag van Yasser Arafat te laten instorten. ,,Dat kan gemakkelijk'', zei hij.

Netanyahu stelde een grootscheepse aanval tegen de infrastructuur van het Palestijnse zelfbestuur voor. Palestijnse radio en tv-stations, transport, benzineopslagplaatsen en wapenarsenalen gaf hij als doelen aan die door helikopters en andere wapens kunnen worden vernietigd. Brigade-generaal Yisraël Ziv zei tegelijk tegen radio Israël dat ,,Israël niet ver weg is van een volledige oorlog. We moeten onze troepen daarvoor gereed houden''.

Ondanks deze uitspraken en de beledigingen die Sharon van de zijde van de kolonisten moet incasseren besloot hij gisteren zich nog te houden aan het eenzijdige bestand met de Palestijnen. Op het daartoe geschikte moment zal Israël volgens Sharon nieuwe beslissingen nemen. De Israëlische pers haalt vanmorgen politieke kringen in Jeruzalem aan volgens welke Sharon het bestand tot na zijn komende bezoek aan Europa zal rekken om daaruit maximale politieke en imago winst te slepen.

In een gesprek met correspondenten uit de Scandinavische landen en Nederland toonde minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zich optimistisch over Israëls positie in de VS, maar legde hij bezorgdheid aan de dag over de kritiek in Europa op de Israëlische politiek. Peres zei dat zelfs ,,Israëlische antwoorden op vragen in de meest vriendelijke landen worden verworpen. Ik begrijp dat niet''. Hij gaf dit antwoord in de context van een vraag over de betrekkingen tussen Israël en Nederland. Peres zei dat er een ,,debat (met Nederland) is en zelfs een polemiek''. ,,Ik zou willen dat het Nederlandse volk, dat ons heel vriendschappelijk is gezind, onze antwoorden in duidelijke taal zal vernemen'', zei hij. Daarop haastte hij zich om premier Wim Kok ,,een van Israëls beste vrienden'' te noemen.

Peres legde uitvoerig uit dat Israël het Mitchell-rapport volledig heeft aanvaard, inclusief de bevriezing van nederzettingenactiviteit. Volgens hem betekent dat niet dat er niet meer in bestaande nederzettingen wordt gebouwd maar wel dat geen land meer wordt geconfisqueerd voor uitbreiding van bestaande nederzettingen.