Inboedel geveild van de Zwitserse villa van Mobutu

In Savigny in Zwitserland is gisteren de inboedel geveild van de Zwitserse villa van Mobutu, oud-president van Congo. De Zwitserse justitie liet in mei 1997 beslag leggen op de villa, kort nadat Mobutu de macht had verloren en naar Europa was gevlucht. Deze helm kreeg Mobutu van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tijdens een bezoek in 1970. Ook onder de hamer gingen Mobutu's wandelstok, zijn bureau, diverse lampen, vulpennen, twee flessen Château Petrus 1979 en een prullenbak. Namens de weduwe van Mobutu was een advocaat aanwezig die ook een aantal objecten kocht. De veiling bracht omgerekend 260.000 gulden op. De wandelstok leverde 2.800 gulden op, het bureau 11.500, de wijn per fles 1150 gulden Het geld wordt vastgezet op een speciale rekening. De villa wordt in september geveild. (Foto: AP/Laurent Gillieron)