`Imagocontract doelman Moens fiscale operatie Scheringa'

Het `imagocontract' tussen de oud-doelman van AZ Oscar Moens en de DSB-groep van AZ-voorzitter Scheringa is louter opgesteld ,,om er beiden fiscaal beter van te worden''. Dat zegt de aan RBC uitgeleende voetballer vanavond in het KRO-tv-programma Reporter.

Op 1 november dient een arbitragezaak over het slepende conflict tussen Moens en de voorzitter van de Alkmaarse club die slechts de eerste twee termijnen van het tienjarig contract heeft uitbetaald.

Volgens Moens heeft hij zijn extra inkomsten zijn basissalaris bij AZ bedroeg 450.000 gulden opgegeven aan de belastingen. ,,Maar ik vermoed dat AZ dat niet heeft gedaan'', vertelt hij aan Reporter. ,,En daarom heeft die club momenteel grote problemen. Ze zitten met het contract in hun maag en daarom willen ze van me af. Qua salaris kon ik nooit aan een bedrag van anderhalf miljoen gulden komen. Daarom heeft voorzitter Scheringa een constructie bedacht om voor beide partijen een fiscaal beter klimaat te creëren. Voor mij was dit contract aantrekkelijk en voor DSB ook.''

Uit die overeenkomst, waarvan een kopie in het bezit is van deze krant, blijkt dat AZ via het Kanaaleiland Jersey twee keer 1,5 miljoen gulden aan Moens heeft overgemaakt. Zelfs de belastingadviseur van de Alkmaarse club verzette zich tegen dit imagocontract, waarin onder meer de portretrechten van Moens waren geregeld.

,,Gisteren is gesproken met de belastingadviseur'', vermelden de notulen van een bestuursvergadering bij AZ. ,,Die heeft aangegeven dat het imagocontract echt niet kan.'' Moens spande een rechtszaak aan tegen Scheringa en zijn DSB-groep, omdat AZ de betalingen na twee termijnen stopzette. Toen Scheringa de bestuursleden van AZ voorstelde een schikking te treffen met de keeper werd hij teruggefloten. ,,De penningmeester vond dat geen goed idee, omdat ons standpunt is dat het imagocontract nooit bestaan heeft.''

Scheringa onthoudt zich over deze kwestie van commentaar. ,,Maar tijdens de arbitrage op 1 november zal blijken hoe de zaak werkelijk in de steel zit. De feiten worden in het programma van Reporter uit zijn verband gerukt. We hebben helaas een mol in onze organisatie gehad, die AZ en mij persoonlijk heeft willen beschadigen. Deze man lijdt aan schizofrenie.'' Bij zeven AZ-spelers bedacht Scheringa een andere constructie om het salaris te verhogen. Verdediger Obdam kreeg een aandelenpakket als bonus met een gegarandeerde winst van 1.250.000 gulden. Voor middenvelder Kromkamp ligt een netto koerswinst van 750.000 gulden klaar.

Volgens belastingdeskundige Gerard van Westen van het kantoor Deloitte en Touche kan sprake van een bindende loonafspraak, wanneer de garantie van winst wordt afgegeven bij het sluiten van het contract. ,,Veel mensen weten niet dat je in deze situatie over vermogenswinst wel degelijk belasting moet betalen. Maar dat betekent nog niet dat Scheringa fout zou zitten. Tussen een stommiteit en bewuste fraude zit immers een wereld van verschil. Fiscaal-technisch wordt deze kwestie nog gecompliceerder, wanneer niet AZ, maar het bedrijf het Scheringa het aandelenpakket heeft uitgegeven. In fiscaal opzicht is dan vaak sprake van loon afkomstig van een derde, waarvoor soms wel en soms niet inhoudingsplicht bestaat.''

Dat is volgens Scheringa het geval. ,,Uiteraard valt het aandelenpakket van sommige spelers buiten hun contract'', zei hij vanochtend. ,,Wij overleggen over elke transfer met de belastingdienst en AZ laat zich bovendien adviseren door een hoogleraar belastingrecht, die in de Raad van Commissarissen zit. Een speler van AZ kan ook een huis kopen. Dan kan hij naar een willekeurige bank gaan om een hypotheek af te sluiten of aankloppen bij de DSB-bank, waar ik toevallig directeur van ben. Maar ook die zaken staan uiteraard los van hun contract met AZ.''

In het programma Reporter wordt de voorzitter er tevens van beschuldigd een premie van twee miljoen gulden voor de Marokkaanse verdediger El Hadrioui te hebben omgezet in een lening van datzelfde bedrag, uitgekeerd door DSB-Voorschotbank, onderdeel van de DSB-groep van Scheringa. ,,Dat is op zijn eigen verzoek gebeurd'', zegt Scheringa. ,,El Hadrioui had na vijf jaar recht op een bonus. Maar hij wilde in zijn vaderland graag beleggen in onroerend goed, waardoor hij meer kan verdienen dan de door ons beloofde premie van twee miljoen. In goed overleg is vervolgens zijn contract aangepast. Ook op dit vlak heeft Reporter de feiten verdraaid.''

De spelersvakbond VVCS uit in het programma felle kritiek op de `wurgcontracten', die AZ zou afsluiten met zijn jeugdspelers. Hoewel in een `gentleman agreement' tussen de clubs uit het betaalde voetbal is overeengekomen dat bij een transfer van een jong talent 25.000 gulden aan zijn oude vereniging wordt overgemaakt, vraagt AZ een bedrag van nog eens 75.000 gulden per opleidingsjaar. ,,Ook die kwestie ligt een stuk genuanceerder'', stelt Scheringa. ,,Wij maken kosten op het gebied van scholing, begeleiding en transport, die in dat bedrag zijn verdisconteerd.''

    • Robèrt Misset