HIER EN DAAR

Indonesië

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden gaan binnenkort twee exposities over Indonesië van start. Vanaf 7 juni is de fototentoonstelling `Soekarno, architect van een natie'te zien: een veertigtal foto's geven een impressie van het bewogen leven van de ex-president. Vanaf 10 juni is de expositie `Indië ontdekt - expedities en onderzoek in de Oost en de West' te zien, over de historie van het Koninklijk Instituut voor Land-, Taal- en Volkenkunde.

*Expositie `Soekarno' van 7 juni t/m 30 sept. `Indië ontdekt' van 10 juni t/m 31 dec in Museum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Open: di t/m zo 10-17u. Toegang: ƒ13,50. Inl 071-5168800 en www.rmv.nl

Boekenmarkt

ZwolleBoekenliefhebbers kunnen op zondag 3 juni in Zwolle terecht op de jaarlijkse boekenmarkt. Van de Diezerstraat tot het Rode Torenplein staan 150 kramen en in de Centrale Bibliotheek (Diezerstraat 80) is een stripboekenbeurs. In het Stedelijk Museum (op de Melkmarkt) is om 14u30 hedendaagse muziek te beluisteren en in de Statenzaal (naast de bibliotheek) treedt om 14u30 en om 15u50 het Zwols Studentenkoor op.

*Zo 3 juni, 11-17u, Boekenmarkt Zwolle

Stoomtrein

Op 1e en 2e Pinksterdag rijdt de stoomtrein van de Museumspoorlijn STAR weer tussen Veendam en Musselkanaal. De eerste trein vertrekt om 10u20 uit Stadskanaal. Op 2e Pinksterdag is er tevens het arrangement `Van Stoom naar Stoom': om 10u20 per stoomtrein naar Veendam, vandaar per antieke bus naar het stoomgemaal in Winschoten, waar een rondleiding en lunch plaatshebben. Vervolgens per bus en stoomtrein weer terug naar Stadskanaal.

*Museumspoorlijn, inl 0599-651890. Kosten arrangement: ƒ40 volw, ƒ29 4-11 jr

Janskerk

Op zondagmiddag 3 juni en op woensdagavond 6 juni organiseert Oculare in de Utrechtse binnenstad de derde stadswandeling in een serie van vijf over de Dom en zijn vier Middeleeuwse kapittelkerken. Dit keer staat de Janskerk centraal. De wandeling heeft plaats onder leiding van een gids.

*Wandeling Janskerk, zondag 3 juni 14-16u en woe 6 juni 19-21u. De rondleiding begint bij de ingang van de Domkerk op het Domplein in Utrecht. Kosten: ƒ17,50 p.p. Volgende wandelingen in de serie: 8 en 11 juli Rondom de Mariakerk, 5 en 8 augustus Rondom de Paulusabdij. Opgave bij Oculare: 030-2883261 of per email: info@oculare.nl

Literaire boottochten

Nog vier zondagmiddagen vaart een bijzondere plezierboot door de wateren van Utrecht. Prominente inwoners van de Domstad gidsen de passagiers door het `andere' Utrecht. De vertellingen worden gelardeerd met gedichten en verhalen. In de komende weken fungeren nog vier gasten als reisleider. Op 3 juni vertelt schrijfster Manon Uphoff over `Utrecht van toren tot kelder'. In de weken daarna stappen Peter de Haan (directeur van het Universiteitsmuseum), Bernard Tomlow (advocaat) en Pieter Beelaerts van Blokland (voormalig Commissaris van de Koningin) in de boot.

*Literaire boottochten Utrecht. Een programma is te verkrijgen via 030-2711414. Afvaart 14u, steiger Stadschouwburg Utrecht. Kosten ƒ22,50, CJP/U-Pas ƒ20

Poep

Wat is er gewoner dan poep? Alle levende wezens hebben er dagelijks mee te maken. Gaan kinderen nog ongedwongen met hun eigen en andermans uitwerpselen om, volwassenen spreken alleen nog maar verhullen of gniffelend over poep. De vrolijke tentoonstelling POEPgoed! in het Natuurmuseum Nijmegen doorbreekt het taboe. Hier komen diverse aspecten van poep aanbod: het milieu, de geschiedenis van het toilet, het mestoverschot en het luierprobleem. Voor kinderen is er oa een geurspel.

*Expositie Poepgoed, t/m 24 juni in het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121. Inl 024-3297070

Rietveld naar de Beurs

Studenten van de Rietveldacademie verkopen op 3 en 4 juni hun produkten in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Je vindt er sieraden, meubels, keramiek en andere kunst.

*Verkooptentoonstelling Rietveld naar de Beurs, 3/4 juni 12-18u. Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. Toegang ƒ8 (studenten ƒ5). Inl 020-5304141. www.beursvanberlage.nl

Afrikaanse markt

Tijdens de Pinksterdagen is er een Afrikaanse markt in safaripark Beekse Bergen. In het Afrikadorp is een curiosa- en kunstnijverheidmarkt met artiklene uit diverse tropische landen. De opbrengst is bestemd voor het behoud van de Afrikaanse wilde hond.

*Afrikaanse markt, 3/4 juni 10-17u, Safari Beekse Bergen, Hilvarenbeek. Toegang: volw ƒ26, 3 t/m 11 jr en 60+ ƒ23. Inl 0900-2335732 (35 ct/min) en www.beeksebergen.nl

Wijnveiling

Het vermaarde restaurant Groot Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel laat op 5 juni haar wijnkelder naar de veiling. Christie's in Amsterdam veilt die dag enkele dozijnen Chablis 1er cru 1995, die per twaalf flessen ƒ250-ƒ300 moeten opbrengen. Ook enkele flessen Châteauneuf-du-Pape uit 1970 en 1989 en Champagne (Perrier-Jouët) komen onder de hamer. Vverder worden oa twaalf jaargangen Château Pétrus (1976-1997) verkocht. Buiten de wijnen van Groot Paardenburg komen ook andere wijnen ter veiling, oa een Château d'Yquem 1929.

*Wijnveiling 5 juni, 10u30, 14u30, 18u. Christie's Amsterdam, Cornelis Schuytstraat 57. Inl 020-5755262. www.christies.com

Zilver

In Schoonhoven is het op Tweede Pinksterdag weer Nationale Zilverdag. Er worden demonstraties smeden, gieten en graveren gegeven, er zijn exposities, er wordt antiek zilver verkocht, er is een boekenmarkt en bezoekers kunnen eigen zilver en goud laten taxeren.

*Zilverdag in Schoonhoven, 4 juni. www.zilverdag.nl