Het blijft muisstil op conferentie corruptie

De grote zaal aan de zijkant van het Haagse Congresgebouw was akelig leeg, toen gisteren topambtenaar Steven van Hoogstraten van het ministerie van Justitie de wereldpers samen met vier deskundigen wilde bijpraten over de vorderingen op de grote conferentie ter bestrijding van corruptie.

,,Stelt u maar direct vragen'', begon Van Hoogstraten, die met zijn companen een dag eerder ook al weinig te melden had. Toen het pijnlijk stil bleef, sprak hij op goed geluk een vooraan gezeten Aziatische vrouw aan. ,,Bent u journalist? Wilt u een vraag stellen?''

Meer respons kwam er even later van een Egyptische journalist, die zijn gal spuwde over ,,geheimzinnigheid'' waarmee de conferentiedeelnemers zichzelf omringden. Daardoor hadden de journalisten volgens hem nauwelijks een idee wat er nu werkelijk gebeurde. Hij verwoordde een sentiment dat bij veel collega's leefde.

Veel deelnemende landen, zo legde Van Hoogstraten nog maar eens uit, houden niet van lastige pottenkijkers bij zo'n gevoelig onderwerp als corruptie. Daarom zijn de conferentiezalen de afgelopen dagen bewaakt als een fort. Als onaanraakbaren werden de journalisten buiten de deur gehouden. Slechts onder strenge begeleiding mocht contact worden gezocht met een deelnemer.

De conferentie staat hiermee in schril contrast met andere, grote internationale conferenties van de laatste tijd. Zowel tijdens de klimaattop als tijdens de waterconferentie konden journalisten vorig jaar deelnemers gewoon benaderen en ministers en geen ambtenaren hielden regelmatig verhelderende briefings. Ook ruim vijftig journalisten uit ontwikkelingslanden, die op kosten van minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) naar Nederland waren gehaald om de conferentie te verslaan, waren gisteren vrijwel allen afwezig. Na dagen van doelloos rondhangen hadden ze de moed kennelijk opgegeven.