HBG fuseert in bagger met Ballast

De bouwbedrijven Hollandsche Beton Groep (HBG) en Ballast Nedam bundelen hun baggeractiviteiten in een nieuwe onderneming. HBG negeert daarmee een bod van 1,25 miljard gulden van concurrent Boskalis.

De `baggeroorlog' tussen HBG en Boskalis, dat eerder deze maand een bod deed op de baggeractiviteien van HBG, heeft daarmee een nieuwe wending gekregen. HBG en Ballast Nedam maakten vanochtend bekend dat zij al sinds januari met elkaar in gesprek zijn over de oprichting van een nieuw baggerbedrijf. ,,Maar door het bod van Boskalis werd de druk op ons beide vergroot en is het fusieproces versneld'', zei bestuursvoorzitter C.J. Reigersman van HBG vanochtend.

Boskalis zegt het bod op baggerdochter HAM van HBG niet te zullen intrekken. Boskalis vestigt nu zijn hoop op de aandeelhouders van HBG, die over drie weken tijdens een bijzondere algemene vergadering toestemming zal worden gevraagd voor de beoogde joint venture van HBG en Ballast Nedam. Volgens Boskalis hebben de aandeelhouders van HBG ernstige twijfels over de financiële voordelen van de vanmorgen aangekondigde fusie.

De nieuwe onderneming, onder de naam Ballast HAM-Baggeren, verwacht dit jaar 635 miljoen euro (bijna 1,4 miljard gulden) omzet te behalen en wordt een van de grootste bedrijven ter wereld in deze sector. Er werken bij het nieuwe bedrijf 2.000 werknemers.

HBG krijgt tweederde van de aandelen, Ballast Nedam eenderde en behoudt tevens het recht zijn aandelen en daarmee het hele baggerbedrijf aan HBG te verkopen.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van HBG afgelopen week gaf HBG-voorzitter Reigersman nog sterk af op het bod van Boskalis, dat volgens het bedrijf drie honderd miljoen gulden minder waard was dan Boskalis deed voorkomen. Boskalis-topman Rob van Gelder zei daarover: ,,Ik begrijp niet hoe ze aan dat bedrag komen.''

Naarmate de tijd verstreek bleek dat HBG met alle geweld onder het bod van Boskalis uit wilde. Van Gelder verklaarde echter niet bang te zijn door HBG aan het lijntje te worden gehouden, nog onwetend van de dubbele agenda die HBG er met de onderhandelingen met Ballast Nedam op nahield. Dat werd ook niet meegedeeld aan de aandeelhouders.

HBG en Ballast Nedam hebben voor hun fusie buiten de aandeelhouders ook nog toestemming nodig van de mededingingsautoriteiten, omdat Ballast HAM-Baggeren in bepaalde sectoren wereldmarktleider in de baggerindustrie wordt.

Bestuurder P. Berdovski van Boskalis reageerde teleurgesteld op de fusie van de concurrenten die volgens hem ,,stevig in het voordeel'' lijkt van Ballast Nedam.