Half jaar cel voor Dumas

De Franse socialistische oud-minister Roland Dumas is gisteren veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Ook moet hij een boete betalen van 330.000 gulden.

De 78-jarige Dumas – tot maart vorig jaar tevens president van de Conseil Constitutionel, Frankrijks hoogste rechtscollege – heeft volgens de rechtbank als minister van Buitenlandse Zaken (een post die hij bekleedde van 1984 tot 1986 en van 1988 tot 1993) misbruik gemaakt van zijn positie. Hij liet zijn maîtresse, Christine Deviers-Joncour, door het staatsoliebedrijf Elf in de watten leggen en had daarvan ook zelf profijt. Deviers-Joncour werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, en een boete van een half miljoen gulden.

De gewezen eerste man van Elf Loïk Le Floch-Prigent (57) werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en 700.000 gulden boete. Alfred Sirven, die de scepter zwaaide over de afdeling smeergelden van Elf, en waarschijnlijk voor miljarden aan gemeenschapsgeld heeft rondgestrooid, werd veroordeeld tot vier jaar gevangenis en 700.000 gulden boete.