Grote broer en kleine broer

Vader en moeder nijlpaard lagen gemoedelijk tegen elkaar op de rots in de zon. Op de rots vlakbij lag hun oudste en het kleine broertje deed verwoede pogingen dáár te komen. Hij kon er zo naartoe zwemmen, maar dat deed hij niet. Hij klauterde op de rots waar zijn ouders lagen, duwde hen uit elkaar, gleed het water in en vlijde zich even later op de andere rots naast de oudste.

Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Politiek vertaald: zou dat de reden zijn waarom een `groen-rood politiek verstandshuwelijk' tussen GroenLinks en de PvdA, dat makkelijk zou kunnen, strandt op zoiets als `het geweten' dat GroenLinks vaker parten zou spelen dan de PvdA? ,,GroenLinksers vertonen de neiging om morele onkreukbaarheid te verkiezen boven bestuurlijke veerkracht'', aldus Vrij Nederland in een artikel over tussentijds opgestapte GroenLinks-wethouders, stukgelopen op het bestuurlijk pragmatisme van, vooral, de PvdA. De Amsterdamse GroenLinks-wethouders Köhler en Grondel zijn, voorlopig, de laatsten die de handdoek in de ring hebben gegooid. Volgens Grondel staat ,,de PvdA je genadig toe aan hun programma mee te werken'' en ook elders in den lande heeft de PvdA de neiging `GroenLinks als het kleine broertje te behandelen', tekent VN op uit de mond van een partijgenoot van Grondel.

Echt jong is hij niet meer, de 47-jarige Israëlische historicus Ilan Pappé, maar het is niet onwaarschijnlijk dat zijn oudere vakbroeders Pappé afdoen als het kleine broertje dat samen met collega-historici zo nodig de geschiedenis van de joodse staat moet herschrijven. Nestbevuilers worden ze genoemd ,,want zij hebben de stichtingsmythen van de staat Israël naar de prullenbak verwezen'', schrijft De Groene Amsterdammer. ,,De traditionele Israëlische historici bevestigen de zionistische mythologie, wij halen die onderuit. In de periode 1948-1966 leefden de Israëlische Palestijnen onder een streng militair regime, hadden geen bewegingsvrijheid en werden zonder vorm van proces gearresteerd en gemarteld'', aldus Pappé. Hij voorziet ,,opnieuw een catastrofe voor het Palestijnse volk'' en ,,het definitieve morele failliet van Israël'' wanneer Sharon geen halt wordt toegeroepen.

Zo vlak voor de Britse parlementsverkiezingen, op 7 juni, kan Tony Blair geen halt meer worden toegeroepen – een koerswijziging in de campagne zou de man nog ongeloofwaardiger maken – dus gaat hij door op de weg die is geplaveid met holle praat. ,,Het wezenlijke punt is dat we te weinig geïnvesteerd hebben en dat we dat tekort moeten goedmaken, maar daar is tijd voor nodig en het moet een geleidelijk proces zijn, want je moet geen geld uitgeven dat je niet hebt'', zei Blair in een interview met The Guardian waaruit De Groene Amsterdammer citeert. Volgens De Groene zullen met name werkloze migrantenjongeren en middenklassevrouwen niet gaan stemmen ,,omdat hij niets gedaan heeft om hun noden op het gebied van onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en sociale zekerheid te lenigen''. Dat Blair toch afstevent op een overwinning heeft niet in de laatste plaats te maken met het feit dat de hopeloos verdeelde Tories nauwelijks partij zijn: ,,Mensen zijn Labour-moe. Maar er is geen alternatief, dus stemt men toch maar weer Labour'', zegt Tom Bentley van de progressieve denktank Demos in Elsevier.

Jonge Genemuiders roepen het liefst hun burgemeester een halt toe omdat hij het bestond de jaarlijkse brommerrace te verbieden. ,,Zo'n man begrijpt niet hoe het bij ons in Genemuiden werkt'', zegt de 17-jarige Gert-Jan in HN. Maar dat de burgemeester hetzelfde lot zal treffen als de eertijdse Amsterdamse burgemeester Van Hall lijkt onwaarschijnlijk. Gert-Jan: ,,We zijn op het dorp in gesprek met de politie en we komen er wel uit. Het is niet de bedoeling elke keer weer herrie te trappen.'' Maar zo rustig als nijlpaarden zullen ze niet worden.

    • Anna Visser