GROOTSTE VLOEK

Nigeria spant de kroon. Het is een mijnenveld voor zakenlui, de hel voor toeristen, een dagelijkse hordenloop voor 114 miljoen Nigerianen. ,,De Nigeriaanse mentaliteit is er helaas een van hebzucht, zelfoverschatting en apathie ten opzichte van de regering en alles wat daarmee te maken heeft'', verzuchtte onlangs een columnist.

Het zijn Nigerianen die de klassieke `419' brieventruc hebben bedacht. De schrijver van een `419' heeft (zwart) geld waarmee hij geen raad weet, en vraagt of de geadresseerde als bank wil fungeren, uiteraard tegen een deel van de opbrengst. Degene die de gegevens van zijn rekening geeft, ziet die vakkundig geplunderd. 419 is het wetsartikel dat betrekking heeft op fraude.

Over afpersing doen talloze gruwelverhalen de ronde, maar de bevolking vertelt ook graag grappen over wat president Obasanjo ,,de grootste vloek van onze samenleving'' heeft genoemd. Want de creativiteit waarmee anderen het geld uit de zak wordt geklopt, kent geen grenzen. Extra naira's vragen om een telefoonlijn aan te sluiten of journalisten een bruine envelop met `bedankgeld' toestoppen kan iedereen. Een nieuwe staat tussen Canada en de VS uitvinden en deze de Republiek van Lomar dopen, vergt meer finesse. Inwoners van Lomar konden zonder visum naar het buitenland reizen. Honderden Nigerianen betaalden grif voor een paspoort van deze nep-republiek in de hoop naar de VS te kunnen emigreren.

Het tirannieke militaire bestuur heeft het slechte voorbeeld gegeven. Sinds in Nigeria olie ontdekt werd, eind jaren vijftig, is 280 miljard dollar aan exportinkomsten in het niets verdwenen. De buitenlandse schuld bedraagt 32 miljard dollar, nóg zijn niet alle geheime bankrekeningen van oud-dictator Abacha opgespoord. Met het aantreden van president Obasanjo in 1999 is de hoop gaan leven dat het ooit beter wordt. Obasanjo was mede-oprichter van de anti-corruptie organisatie Transparency International. Die riep Nigeria vorig jaar uit tot corruptste land ter wereld.

    • Pauline Bax