Dumas verpletterd af door de zijdeur

Met gevangenisstraffen van zes maanden tot vier jaar is een einde gekomen aan een van de grootste smeergeldzaken van de Franse politiek.

Ogenschijnlijk ontspannen kwamen oud-minister Roland Dumas en zijn medeverdachten gistermiddag de rechtszaal binnen, met veel lachjes, handdrukken en een enkele kus links en rechts. Verslagen kwamen ze er een half uur later weer uit, na het aanhoren van het vonnis in een van de grootste smeergeldzaken van de laatste jaren in Frankrijk. Geschrokken van de zware straffen die ze kregen opgelegd.

Inzet van het proces tegen Dumas c.s. was een moeilijk bewijsbare verdenking. Dumas zou als minister van Buitenlandse Zaken (een post die hij bekleedde van 1984 tot 1986 en van 1988 tot 1993) misbruik gemaakt hebben van zijn positie om zijn maîtresse Christine Deviers-Joncour door Elf grootscheeps in de watten te laten leggen en daarvan ook zelf profijt te hebben. Deviers-Joncour kreeg de beschikking over een berucht luxe-appartement van het voor Parijse begrippen ongehoorde formaat van 320 vierkante meter, waar het paar met grote regelmaat mondaine partijen organiseerde. Ook toucheerde Deviers-Joncour, die zichzelf in een bestseller uitriep tot ,,Hoer van de Republiek'', in vier jaar tijds 22 miljoen gulden. Daarvan kocht zij onder meer handgemaakte herenlaarsjes à raison van vierduizend gulden voor haar beau Dumas.

Tijdens het proces stonden de ex-geliefden lijnrecht tegenover elkaar. Deviers-Joncour verklaarde alle douceurtjes van Elf als loon voor haar pogingen minister Dumas over te halen toestemming te geven voor de omstreden verkoop (in 1991) van fregatten aan Taiwan, voor ,,bemiddeling'' dus. Dumas zelf ontkende ooit door Deviers-Joncour te zijn beïnvloed, zoals hij ook ontkende weet te hebben gehad van de vorstelijke gages van zijn minnares, laat staan een rol te hebben gespeeld bij de totstandkoming van de overeenkomst tussen haar en Elf.

Behalve door de smeuïge details werd het proces spraakmakend door de afwezigheid van sleutelfiguur Alfred Sirven die al drie jaar met succes op de vlucht was voor justitie aan het begin van proces. De andere verdachten konden steeds naar hem verwijzen, totdat Sirven op 2 februari op de Filippijnen werd gearresteerd. Deze man, die naar eigen zeggen in staat is ,,de Republiek twintig keer op te blazen'' wegens zijn kennis over betrokkenheid van de allerhoogstgeplaatsten bij de smeergeldenaffaires van Elf, weigerde bij heropening van het proces, in maart, de vragen van de rechter te beantwoorden. Hij was gisteren niet aanwezig in de rechtszaal, in tegenstelling tot zijn medeverdachten.

Voor aanvang van het proces onderhield de vroeg gearriveerde Loïk Le Floch-Prigent zich nog kalm met de handen in de zakken met zijn advocaten. Roland Dumas, door de rechter simpelweg met voor- en achternaam aangesproken, arriveerde vijf minuten voor aanvang, te oordelen naar zijn ontspannen glimlach vol vertrouwen. Christine Deviers-Joncour zat toen al omgekeerd in de beklaagdenbank en blikte vrijmoedig de zaal in.

Na afloop verdween Dumas, buiten het zicht van de tientallen cameraploegen, door een zij-uitgang. Zijn ex-minnares nam, begeleid door haar ex-echtgenoot, de hoofduitgang, waar de camera's haar vertrokken gezicht konden vastleggen.

    • Pieter Kottman