Californië daagt Bush voor rechter om energie

Gouverneur Gray Davis van Californië zal de federale Amerikaanse regering voor de rechter dagen om prijsbevriezing af te dwingen voor de energiemarkt.

Dat zei hij gisteren na afloop van een ruim dertig minuten durend gesprek met president Bush, die in Californië op bezoek was.

In een toespraak eerder op de dag voor meer dan honderd genodigden, onder wie Davis, zei Bush dat de energiercrisis in Californië ,,actie, geen politiek, geen excuses'' vergde. De president wees ingrijpen door de federale toezichthouder in de energieprijzen vierkant van de hand. Bush: ,,Wij zullen geen actie ondernemen die de problemen van Californië erger maken.''

Maar volgens de Democratische gouverneur Davis is prijsbevriezing op de energiemarkt absoluut nodig om de elektriciteitscrisis op te lossen. Daarbij doelde hij op de groothandelsmarkt, waar stroomproducenten en stroomdistributiebedrijven elkaar treffen. Het toezicht daarop is in handen van de federale overheid en de staat Californië heeft daarover niets te zeggen. De Californische toezichthouder, waarvan de leden worden benoemd door de gouverneur, gaat alleen over de detailhandelsmarkt, waar distributiebedrijven en burgers en bedrijven elkaar treffen.

De wettelijke prijsbevriezing op deze detailhandelsmarkt heeft de stroomcrisis in de staat veroorzaakt. Stroomproducenten hadden geen trek meer in het bouwen van elektriciteitscentrales. Noodgedwongen heeft de Californische toezichthouder dit jaar de stroomtarieven een paar keer drastisch verhoogd, maar daarmee is de crisis niet de wereld uit. De komende zomer, als de airconditioners op volle toeren draaien, wordt een nieuwe climax verwacht.

Davis waarschuwde dat Californië zonder prijscontroles 50 miljard dollar extra aan energie kwijt zal zijn. Dat zou ernstige gevolgen hebben voor de economie van de staat en uiteindelijk voor de hele natie.

Het bezoek van Bush aan Californië was volgens waarnemers bedoeld om de kritiek het hoofd te bieden dat hij te weinig zou ondernemen om de staat te helpen bij zijn elektriciteitsproblemen.