Alleen koers Ballast omhoog na baggerfusie

Van de aankondiging dat Ballast Nedam en Hollandsche Beton Groep (HBG) hun baggeractiviteiten gaan bundelen profiteerde vanochtend alleen Ballast Nedam. Automatiseerder Getronics leverde 3,5 procent in nadat het vertrek van topman Cees van Luijk bekend werd gemaakt. De AEX-index steeg met 0,3 procent naar 584,4 punten.

De koerswinst van Ballast Nedam steeg halverwege de ochtend met meer dan zes procent, maar rond de middag noteerde het aandeel een koers van 29,60 euro, een winst van 5 procent. Voor de aankondiging van Ballast Nedam en HBG om hun baggeractiviteiten samen te voegen, werd alleen Ballast beloond. Tijdens de ochtend zakte de koers van HBG met meer dan 10 procent, maar dat verlies bleek aan het eind van de ochtend beperkt tot ongeveer 4,1 procent bij een koers van 16,20 euro.

De koerssprongen bij de baggeraars ontbraken elders op de beurs. De koersdalingen gisteren op de beurzen in New York, waarbij met name de technologiefondsen inleverden, hadden weinig invloed op de handel in Amsterdam. Dat automatiseerder Getronics 3,5 procent inleverde had weinig te maken met internationale handel maar meer met het vertrek van bestuursvoorzitter Van Luijk. Dat laatste had volgens het bedrijf op zijn beurt helemaal niets te maken met de slechte resultaten van de onderneming.

Telecombedrijf Versatel steeg met ruim 3 procent naar 4,97 euro. ASM Lithography steeg met bijna anderhalf procent naar 27,70 euro.

Aan de Midkap-index verloor supermarktconcern Laurus 5,4 procent en zakte naar een koers van 7,95 euro.

De beurs in Tokio daalde tijdens de handel met 1,7 procent naar 13.262,1 punten in navolging van de Amerikaanse beurzen. Daardoor daalden ook in Tokio vooral de koersen van technologiefondsen. Daar kwam bij dat Japan Telecom en NTT een negatieve beoordeling kregen van Deutsche Securities, onderdeel van Deutsche Bank Group. In Hongkong werd de handel afgesloten met een daling van 1,9 procent. In Australië gingen de aandelenkoersen met 0,7 procent naar beneden.

De Nasdaq verloor gisteren in New York 4,2 procent op de openingskoers. Aan het einde van de handel stond de index op 2.084,5 punten. Computerleverancier Sun en fabrikant van telecomapparatuur Alcatel stelden hun omzetverwachtingen naar beneden bij waardoor de angst voor een recessie onder beleggers weer aanwakkerde. De Dow Jones verloor 1,5 procent en daalde naar 10.872,6 punten.

In Londen daalde de koers van Vodafone met 1,5 procent. De koersdaling was de belangrijskte oorzaak van de daling van de FTSE-index. De beursgraadmeter verloor 0,1 procent en daalde naar 5.789 punten.

De koers van de CAC-index in Parijs steeg met 0,2 procent naar 5.453 punten. France Telecom daalde omdat beleggers weinig hoop hebben dat de prijzen van Franse UMTS-licenties, die later vandaag zouden worden toegekend, lager zullen zijn dan werd voorspeld.

De DAX-index in Frankfurt steeg met 0,7 procent na berichten van verzekeraar Allianz waarin details werden verstrekt over de verwachte resultaten van de overname van Dresdner Bank. De Dax stond rond de middag op 6.085 punten.