Vodafone kan niet te lang stil blijven zitten

Chris Gent zit in een lastig parket. De topman van Vodafone wil ongetwijfeld de volledige controle verwerven over de belangen van de Britse mobieletelecomgigant in Japan, Frankrijk en de VS. Dat zou hem helpen het merk, de technologie en het dienstenpakket in al die landen op dezelfde leest te schoeien. Maar die controle verkrijgt hij alleen als hij daar veel voor betaalt, gedeeltelijk in aandelen. Het probleem is dat Vodafone al te vaak een beroep op de markt heeft gedaan. Als beleggers het gevoel hebben dat er nog meer aandelen uitgegeven worden, dumpen ze de hunne misschien, waardoor het overnamekapitaal van Vodafone aan waarde inboet.

Vodafone schat de hoeveelheid aandelen uit eerdere emissies, die misschien spoedig te koop worden aangeboden, op net iets minder dan 5 procent van de beurswaarde. Dat zou betekenen dat beleggers meer dan 6 miljard pond sterling aan aandelen te verstouwen krijgen. Bovendien heeft Vodafone net 3,5 miljoen pond op de beurs opgehaald en worden telecombeleggers door concurrerende mobieletelefoniebedrijven geconfronteerd met kortingen. Wat zal er gebeuren als Vodafone in Japan de controle probeert te verwerven, wat meer dan 10 miljard dollar kan gaan kosten, inclusief een redelijke premie? Of in Frankrijk, voor misschien de helft van dat bedrag? Om maar te zwijgen van de VS, voor misschien wel 60 miljard dollar.

Vodafone heeft niet gezegd wat het van plan is, maar het lijkt er steeds meer op dat Vodafone rustig zijn kansen zal afwachten - hoewel het concern in Japan misschien eerder zal toeslaan dan elders. Dat stelt de aandeelhouders de komende maanden wellicht gerust, zolang het probleem van de boven de markt hangende aandelen acuut blijft. Maar deze strategie levert uitsluitend tijdwinst op. Als er iets is dat beleggers niet lang zullen negeren, dan is het wel een deal die nog gesloten moet worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly