Verzet tegen import rundvlees uit Argentinië

De Tweede Kamer kan zich niet vinden in Europese plannen om binnenkort weer Argentijns rundvlees toe te laten. Het rundvlees komt van koeien die tegen mond- en klauwzeer zijn gevaccineerd.

Oppositiefractie SP wil bij motie de import tegengaan, zo bleek dinsdag tijdens overleg in de Tweede Kamer. Kamerlid Poppe (SP): ,,Het is absoluut niet uit te leggen waarom Argentinië het vlees zou mogen uitvoeren, terwijl Nederland de gevaccineerde koeien moest vernietigen. Wij hadden dat vlees dan ook kunnen exporteren, net als Argentinië? Ik voel me besodemieterd. Onverteerbaar.'' Ook andere fracties zijn ontstemd. CDA-Kamerlid Atsma noemde het ,,onbestaanbaar'' dat Nederland vlees uit het MKZ-besmette Argentinië toelaat. Bovendien controleert het Zuid-Amerikaanse land nauwelijks op BSE, meent Atsma. Ook ChristenUnie, SGP en GroenLinks hebben kritiek. De VVD wil eventueel maatregelen op Europees niveau.

Minister Brinkhorst (Landbouw) noemde de commotie onnodig. Volgens hem zit het verschil in de afwijkende zuurgraad van Argentijns vlees. Door die zuurgraad kan het MKZ-virus of -vaccin niet overleven. Brinkhorst meent dat er geen vraag is naar Nederlands vlees met zo'n afwijkende zuurgraad.

Juridisch is er volgens hem geen onderscheid tussen de Argentijnse en Nederlandse exportsituatie. Volgens internationale regels mag de handel worden hervat dertig dagen na de laatste vaccinatie en als er dertig dagen geen nieuwe MKZ-gevallen zijn ontdekt.

Argentijns vlees wordt onder meer verkocht in gespecialiseerde restaurants in Nederland. Ook supermarkten verkopen entrecotes uit Argentinië. Er zijn in Argentinië meer dan 150 gevallen van mond- en klauwzeer. Het land is overgegaan tot massale inenting van de runderen. Half maart heeft de Europese Commissie de import van Argentijns vlees verboden.