Veel verboden medicamenten bij TVM

Een onafhankelijke onderzoeker van de Franse justitie heeft in de bevoorrading van de Nederlandse wielerploeg TVM achttien verboden medicamenten aangetroffen. Volgens de Franse arts Frichet bestond tachtig procent van het materiaal uit maskeringsmiddelen die overbodig waren geweest als de renners van TVM geen EPO zouden hebben gebruikt.

Volgens Frichet lagen ,,in de materiaalwagens van TVM veel meer medicamenten dan fietsen''. Hij vond in totaal 108 producten, waarvan 27 stoffen en achttien middelen die op de dopinglijst staan. Het aantal maskeringsmiddelen was volgens Frichet ,,buiten proporties''. Bij elkaar opgeteld had hij ,,sterke aanwijzingen dat de renners EPO gebruikten''.

Frichet stond aan het hoofd van een team dat tijdens de Tour de France in 1998 huiszoeking deed in de hotels van TVM. Frichet weerlegde de kritiek dat de renners en begeleiders van TVM destijds ,,behandeld zijn door een soort Gestapo'', zoals in de Nederlandse pers was gesuggereerd.

Aanleiding voor het dopingproces in Reims was een partij van 104 ampullen EPO die de Franse douane in maart 1998 in een materiaalwagen van TVM aantrof. Ploegleider Priem, verzorger Moors en ploegarts Michailov zijn verdachten in de zaak. De Franse aanklager probeert deze week aan te tonen dat bij TVM sprake was van georganiseerd gebruik van doping.

De Russische dokter Michailov moest gisteren uitleggen waarom hij de werking van onder meer corticoïden en testosteron op schrift had gesteld. ,,Ik wilde de renners waarschuwen voor ongewenste bijwerkingen'', verklaarde de ploegarts. Volgens zijn Franse advocaat Gombert ,,hadden de renners behoefte aan goede informatie''. De rechter insinueerde dat ,,de ingewikkelde materie te hoog gegrepen was voor renners die alleen een middelbare schoolopleiding hebben genoten''. ,,Of konden de renners bij TVM een cursus volgen'', vroeg de rechter.

Michailov had eerder verklaard dat de EPO-ampullen bestemd waren voor een kinderziekenhuis in Moskou. Hij zou de spullen in het voorjaar van 1998 bij een apotheek hebben gekocht tijdens de Ronde van Murcia. Michailov verklaarde geen hotel te hebben geboekt in Spanje, maar in 66 uur heen en weer naar België te zijn gereden. De rechter zette vraagtekens bij de lange autorit. ,,Had u misschien doping gebruikt?''

De Nederlandse ploegleider Priem bleef tijdens zijn eerste verhoor van mening dat de ploegarts van TVM ,,op eigen houtje had gehandeld''. Hij had Michailov meteen geloofd met zijn verhaal over het kinderziekenhuis. De aanklager twijfelde of Priem genoeg maatregelen had getroffen. ,,Ik heb hem gezegd dat het absoluut niet meer geaccepteerd werd'', luidde het verweer.

Priem verklaarde dat de handelwijze van Michailov uitvoerig werd gecontroleerd door een tweede arts. Deze cardioloog uit Veldhoven heeft een andere lezing gegeven. Hij zou slechts sporadisch betrokken zijn geweest bij TVM. De aanklager verweet advocaat Van Mierlo dat deze de arts had geïndoctrineerd. De ondervraagde was erg op zijn hoede geweest tijdens het verhoor. ,,Zonder mij had u hem niet gesproken'', antwoordde de raadsman.

Priem werd tijdens zijn verhoor gevraagd naar een schriftelijke verklaring voor de rechtbank in Foix, waar hij tijdens de Tour van 1998 was gearresteerd. ,,Ik wil niet als enige voorbeeld gesteld worden. Iedereen weet dat dit spul gebruikt wordt'', luidde zijn reactie drie jaar geleden, toen een koffer met medicamenten voor zijn neus werd gehouden.

Gisteren verklaarde Priem dat hij in Foix slechts ,,over vitamines'' had gesproken en niet over doping. ,,Dat is helemaal geen waar'', reageerde Priem in Zeeuws dialect. ,,Jullie maken er weer wat anders van'', sprak hij met stemverheffing. Priem is van mening dat de Franse justitie bevooroordeeld te werk gaat. Hij sprak eerder over ,,een showproces''.

Verzorger Moors was tijdens de Tour verantwoordelijk voor een koffer met medicijnen, nadat ploegarts Michailov was aangehouden. In de koffer zaten medicamenten waarvan de renners bij afwezigheid van de dokter zonder toezicht gebruik konden maken. ,,De koffer lag dan gewoon open'', erkende Moors gisteren. Hij wordt niet verdedigd door zijn Franse advocaat Lavelot, omdat die in voorarrest zit wegens betrokkenheid bij een andere dopingzaak.

Moors heeft de renners naar zijn zeggen nooit geïnjecteerd. Hij zou zich vooral hebben beziggehouden met de bereiding van taartjes en lunchpakketten. Volgens de Franse rechter was de Nederlandse verzorger ,,dus meer een traiteur dan een soigneur''.

    • Jaap Bloembergen