Trombonist Cees Smal overleden

De trompettist en trombonist Cees Smal is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Smal is vooral bekend van de Diamond Five, de jazz-formatie die in de jaren vijftig onder meer speelde in de Amsterdamse club Sheherazade en ook enige tijd de exploitatie daarvan voerde. Smal begon als gymnastiekleraar; de muziek was aanvankelijk zijn hobby. Na het uiteenvallen van de Diamond Five werd hij studiomuzikant. Hij speelde bij een groot aantal omroeporkesten, zoals het VARA-Dansorkest van Charley Nederpelt, waarvoor hij ook veel arrangementen maakte. Voorts werkte hij als orkestleider en multi-instrumentalist mee aan tientallen plaatopnamen. Samen met Herman Schoonderwalt en Frans Elsen richtte Smal eind jaren zestig het Hobby-orkest op, waarin de beste studiomuzikanten van Nederland hun eigen favoriete muziek lieten horen. Daarna werd hij docent aan de conservatoria van Zwolle en Hilversum. Tot zijn leerlingen behoorde onder meer de trompettist Eric Vloeimans.