The Fifth Element

Eigenlijk was The Fifth Element de eerste Europese film die helemaal niets Europees meer had en daarna talloze geldschieters en overheden deed geloven dat zolang je een Europese film maar vermomt als Amerikaanse, er vanzelf wel publiek voor is. Gelukkig kon Luc Besson voor zijn sprookjesachtige sciencefictionfilm niemand minder dan Bruce Willis voor de hoofdrol strikken.

Het duurt even voordat we hem te zien krijgen. Eerst moeten er nog een Egyptische proloog, die schameltjes afsteekt tegen The Mummy, en een Star Trek-achtig overleg van wereldleiders in een ruimteschip worden afgewerkt. Maar dan komt Bruce in zijn oranje Jean-Paul Gaultier-hemdje de film binnen en een aantal futuristische accessoires die eruit zien alsof Ridley Scott ze nog over had van de set van Blade Runner. En de voor Franse sciencefictionfilms onvermijdelijke verwijzing naar de kattenliefde van Chris Marker, die met La jetée de standaard zette voor veel toekomstvisioenen.

Bruce heeft een fantastisch beroep in The Fifth Element. Hij is taxichauffeur. En niet zomaar taxichauffeur, maar taxichauffeur in een soort zweef-Checker in een Metropolis-achtige stad van de toekomst, waarin duizenden kleurige luchtmobieltjes rondvliegen.

Het hemdje van Bruce past goed bij het haar van Milla Jovovich, een ogenschijnlijk kwetsbaar meisje (door diezelfde Gaultier behendig in een rol verbandgaas gewikkeld, bij wijze van kostuum) dat zijn hulp inroept. En dan maar samen de wereld redden, zoals in de meeste sciencefictionfilms.

Er zitten veel scènes in The Fifth Element waar je maar beter niet per ongeluk zappend in terecht kunt komen. Zoals die waarin schurk Gary Oldman (als futuristische Hitler) met een legertje lelijke griezelwezens de jacht op de oranjeharige Leelo inzet. En dan is er nog een gigantisch entertainment-ruimteschip met de vreselijk gillerige Chris Rock aan boord, als hysterische showartiest.

Het middenstuk van The Fifth Element heeft, nu bijna vijf jaar na de première van de film, de tand des tijds niet helemaal kunnen doorstaan. Maar tegen de tijd dat alles lekker gaat ontsporen, wordt het weer net zo leuk als die eerste beelden van Bruce in zijn hemdje.

The fifth element (Luc Besson, 1997, Fr/VS), Ned.2, 20.25-22.33u.

    • Dana Linssen