Tennissters in Parijs `onthutsend zwak'

Kristie Boogert verloor gisteren kansloos van de Zimbabwaanse Cara Black. Daarmee is de Nederlandse inbreng op het vrouwentoernooi van Roland Garros al na twee dagen gereduceerd tot nul. ,,Onthutsend zwak'', oordeelde bondscoach Hans Felius.

Wanhopig sloeg Kristie Boogert gisteren na de zoveelste misser in haar partij tegen Cara Black een bal tegen de omheining van court veertien. De Nederlandse nummer 117 van de wereld beleefde op Roland Garros voor de ogen van vrouwenbondscoach Hans Felius een complete offday. Na niet meer dan 47 minuten kon Boogert na verlies in twee sets (6-2 en 6-0) met het schaamrood op de kaken haar tas weer pakken. Einde Roland Garros.

Het optreden van Boogert (27) was illustratief voor het zwakke optreden van de Nederlandse vrouwen deze week op de gravelbanen van Parijs. Seda Noorlander strandde vorige week in de kwalificaties. Maandag ging Amanda Hopmans (27) pijnlijk onderuit tegen de Amerikaanse nummer 103 van de wereld Marissa Irvin. En een paar uur daarna volgde de kansloze uitschakeling van Miriam Oremans (28) tegen de Tsjechische Denisa Chladkova. Na het debacle van Boogert was gisteren de aftocht van de Nederlanders compleet.

Het Nederlandse vrouwentennis dreigt volgens Felius een donkere periode tegemoet te gaan. De huidige generatie is bijna in zijn geheel uit de tophonderd verdwenen en een nieuwe lichting is voorlopig nog niet klaar voor een plek bij de mondiale subtop. Boogert en Hopmans staan inmiddels zo laag op de wereldranglijst dat ze volgende maand kwalificatiewedstrijden voor Wimbledon moeten spelen. Alleen Oremans en Yvette Basting (23) worden rechtstreeks tot de eerste ronde van het prestigieuze grastoernooi toegelaten. Basting zal mogelijk net als op Roland Garros met een voetblessure verstek moeten laten gaan.

Na de partij van Boogert tegen Black is vrouwenbondscoach Hans Felius resoluut in zijn oordeel over de inbreng van de Nederlandse vrouwen op de Open Franse tenniskampioenschappen. Felius, die twee jaar geleden bij de bond kwam: ,,We kunnen niet anders stellen dan dat het onthutsend zwak is wat ze hier hebben gepresteerd. Vooraf had ik al geen spectaculaire verwachtingen, maar dat het optreden van met name Hopmans en Boogert zo slecht zou zijn, had ik niet verwacht. Ik wist het al bij mijn aanstelling, maar nu is dus ook voor iedereen duidelijk dat er sprake is van een neergaande lijn.''

Felius geeft in vlijmscherpe bewoordingen het optreden van de drie Nederlandse speelsters weer. Over Hopmans: ,,Zij had gewoon moeten winnen. Maar die vecht er niet tegen om naar beneden te zakken. Die is al blij als ze in de tophonderd speelt. Daar is ze nu dus uit. Ze zal echt iets moeten veranderen om terug te komen.'' Over Boogert: ,,Ze sloeg geen bal binnen de lijnen. Ze was altijd al wisselvallig, maar zoveel fouten als vandaag is niet normaal. Het wordt tijd dat ook Kristie iets gaat veranderen in de benadering van haar spel.'' En over Oremans: ,,Ze is de enige die een beetje constant is. Ze kan op een goede dag van iedereen winnen. Zeker op gras. Laten we dus hopen dat het grasseizoen beter wordt dan het gravelseizoen.''

De huidige generatie tennissters gelooft zelf nog heilig in een succesvolle toekomst in het professionele tennis. Volgens Felius hebben Oremans en Boogert zo langzamerhand hun beste tijd gehad. ,,Oremans is ooit nummer 25 van de wereld geweest en Boogert 29ste. Ze hebben ervoor gekozen geen coach meer mee te nemen om geld te besparen. Dat is geen keuze voor het tennis. Een plaats in de topdertig is nu volstrekt onhaalbaar voor ze. Het zal nog heel moeilijk worden voor ze om in de tophonderd te blijven. Ze zouden er verstandig aan doen om zich langzamerhand meer op de dubbel te gaan richten.''

Boogert reageert verontwaardigd als ze met de uitlatingen van Felius wordt geconfronteerd. Haar verlies tegen Black weet Boogert aan een opspelende maag. ,,Ik voelde me slap en miste coördinatie. Dit was niet illustratief. Felius heeft me verder alleen maar in de Fed Cup gezien. Dus moet hij niet oordelen over mijn niveau. Ik weet dat ik niet meer nummer één van de wereld word. Maar ik geloof zeker nog in mezelf. Ik ben 27. Zo oud is dat nu ook weer niet. De toekomst zal het leren wie gelijk heeft. Maar me nu al op de dubbel richten doe ik zeker niet. Ik wil graag een trekpleister voor de jeugd zijn.''

Felius houdt zich de komende tijd meer met de jeugd bezig dan met de professionals. Felius weet als bondscoach namelijk als geen ander dat er na de huidige generatie professionele tennissers een lichting verloren is gegaan. Volgens Felius een gevolg van verkeerd beleid in het verleden. Felius: ,,Er werd gewacht tot de speelsters zestien waren voordat ze echt intensieve begeleiding kregen. Dat bleek dus veel te laat. Dat beleid is aangepast. We beginnen nu veel eerder met het begeleiden. Het gaat nu heel goed met de jongste jeugd. Er komt een aantal goede speelsters aan. Met name in de lichting twaalf- tot veertienjarigen doen we het goed. Als die meisjes zich zo blijven ontwikkelen zoals ze nu doen, ziet het er goed uit.''

    • Koen Greven