Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De belangrijkse passages uit de geluidsopnamen van de getuigenverklaring van de onlangs overleden Surinaamse vakbondsleider Fred Derby over de decembermoorden in 1982. Zijn getuigenis liet hij opnemen voor de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede, de Surinaamse waarheidscommissie die de moorden onderzoekt. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over het tekort aan nierdonoren en aandacht voor het rapport van de commissie-Donner, die de problemen binnen de WAO heeft onderzocht. Ned.1, 20.34-21.07u.

Nova. Gesprek met de Belgische vervoersdeskundige, professor Chris Peeters, die het nieuwe rooster van de NS heeft onderzocht. Verder FNV-voorzitter Lodewijk de Waal over de plannen van de commissie-Donner met de WAO. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Frauen. Zarah Leander was een Zweedse zangeres die door Goebbels werd ingezet om het nazi-regime een mooi gezicht te geven. Met haar rauwe en sexy stem vermaakte zij de Duitse bevolking, die leed onder Hitlers dictatuur. Ze trad op in diverse propagandafilms. ZDF, 20.15-21.00u.

Vèt vmbo. Slot van een serie over leerlingen en docenten van het vmbo behandelt een van de grootste problemen binnen het Nederlandse onderwijs: het lerarentekort. Ned.3, 20.40-21.25u.

Inside Clouds. Eerste aflevering van een serie waarin bewoners van Clouds, één van Engelands meest prestigieuze afkickcentra, worden gevolgd. Het beleid is controversieel. BBC2, 22.00-23.00u.

Abenteuer Forschung. Discussie over het gebruik van menselijke embryo's voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethoden voor o.a. Alzheimer, Parkinson endiabetes. ZDF, 22.15-22.45u.

Werelden: Het schone van dromen. Over vijf schoonmakers op Schiphol en hun idealen. Zij dromen van eigen winkelketens, van schrijven en studeren, van een goede toekomst voor hun kinderen en soms van een heldenrol bij het redden van een passagier. De mannen maken de algemene ruimtes schoon, de vrouwen de toiletten. Ned.1, 22.44-23.37u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. In deze laatste aflevering een gesprek met Harry de Winter die niet meer gezien wil worden als producent van het puzzelspelletje Lingo. Ned.3, 21.25-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gast is documentairemaakster Marijke Jongbloed die o.a. portretten maakte van carrièrevrouwen die een man zoeken. RTL4, 22.45-23.45u.

Tussen hemel en aarde. In deze laatste seizoensaflevering een gesprek in Rome met priester en kunsthistoricus Antoine Bodar. Ned.1, 23.37-0.14u.

Nachtstudio. De musicologen Reinhold Brinkmann en Nike Wagner, filosoof Albrecht Wellmer en pianist Siegfried Mauser discussiëren over de verhouding tussen politiek en esthetiek in de muziek van Richard Wagner. ZDF, 0.00-1.00u.

FILM

The Fifth Element (Luc Besson, 1997, Fr./VS). Zie Film-vooraf. Ned.2, 20.25-22.23u.

The Hindenburg (Robert Wise, 1976, VS). Rampenfilm over authentieke catastrofe uit 1937 houdt het op sabotage. Met orginele journaalopnamen en plichtmatige bijdragen van o.a. George C. Scott en Anne Bancroft. RTL5, 20.30-22.50u., met reclame.

Mama is boos! (Ruud van Hemert, 1986, Nederland). Vervolg op Schatjes! en andermaal een hectische en groteske komedie over haat in gezinsverband. Geert de Jong voert guerrilla tegen overspelige Peter Faber, met de kinderen als inzet. Ook met Adelheid Roosen en Rijk de Gooijer. SBS6, 20.30-22.20u., met reclame.

Private Benjamin (Howard Zieff, 1980, VS). Moderne soldaten- klucht met een screwball-heldin die ongeïnspireerd huwelijk inruilt voor rats, kuch en bonen. Het fenomenale succes van de film in Amerika vestigde definitief de sterstatus van Goldie Hawn. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

. Ulee's Gold (Victor Nunez, 1997, VS). Eeuwige `zoon van' en `easy rider' Peter Fonda speelt een van zijn mooiste rollen als imker Ulee, de naar huis gekeerde Ulysses, die alleen nog op reis hoeft te gaan om zijn hart te vinden en zich met zijn kinderen te verzoenen. Een bitterzoet mengsel van gezinsdrama, misdaadverhaal en liefdesgeschiedenis, dat rustig is gefilmd, zonder ooit spanning en kracht te verliezen. Canvas, 20.55-22.50u.

Ladybugs (Sidney J. Furie, 1992, VS). Minder verheffende klucht met Rodney Dangerfield als coach van een ongetalenteerd damesvoetbalteam. Jonathan Brandis speelt in travestie mee. V8, 22.25-23.55u., met reclame.

. Lágrimas negras (Sonia Herman Dolz, 1997, Ned.). Lange documentaire van de Rotter-

damse regisseuse van Romance de valentía (1991) biedt portret van het Cubaanse muzikale kwintet La Vieja Triva Santiaguera, waarvan de gemiddelde leeftijd 76 bedraagt, en is vooral een door cameraman Melle van Essen met veel liefde gedraaide impressie van verbazingwekkend vitale ouderdom. Canvas, 22.50-0.10u.

Three Little Words (Richard Thorpe, 1950, VS). MGM-musical beschrijft de carrière van liedjesschrijvers Bert Kalmar en Harry Ruby. Fred Astaire maakt maar één dansje. ARD, 1.20-3.00u., nagesynchroniseerd.

The Five Pennies (Melville Shavelson, 1959, VS). Aardige biografische film over jazz-trompettist Red Nichols. Met Danny Kaye en op de soundtrack solo's van Nichols zelf, Bob Crosby en Louis Armstrong. Morgen, SBS6, 13.10-15.15u., met reclame.

. Casablanca (Michael Curtiz, 1942, VS). Klassiekste filmklassieker aller tijden. Humphrey Bogart, cynisch eigenaar van Amerikaanse bar in Noord-Afrika, raakt door komst van oude vlam Ingrid Bergman weer bij de oorlogsinspanning betrokken. Met As Time Goes By... Morgen, BBC2, 14.00-15.40u.