Overname heel HBG is optie

Baggerbedrijf Boskalis wil een onderdeel van bouwbedrijf HBG kopen. De HAM. HBG weigert op het bod in te gaan. Dus sluit Boskalis niet uit dat het heel HBG opkoopt. ,,Dat scenario zou kunnen.''

Het nieuwe, roodstenen hoofdgebouw van de grootste baggeraar van Nederland Boskalis staat er al fraai bij aan de oever van de Merwede. Het pand, in de vorm van een boeg, is bijna klaar. Het personeel mag over een maand de iets verderop gelegen bouwketen verruilen voor het nieuwe kantoor.

In één van de gehorige bouwketen zitten bestuursvoorzitter Rob van Gelder en zijn tweede man Peter Berdowski aan tafel. Voor hen ligt de brief die ze gisteren per koerier bij HBG hebben laten bezorgen. Daarin staat, nogmaals, omstandig het bod uitgelegd dat Boskalis begin deze maand op de dochter van Hollandse Beton Groep, de HAM, deed. 1,25 Miljard gulden heeft Boskalis voor HAM over. In contanten.

Het bod is volgens HBG onduidelijk. Vorige week verklaarde het bouwbedrijf dat het ruim 300 miljoen gulden lager ligt dan Boskalis voorspiegelt. Van Gelder: ,,Ik begrijp werkelijk niet hoe ze aan dat getal komen.''

Volgens Van Gelder is het klip en klaar dat het bod HBG de ruimte laat om de winst te houden die HAM in 2000 maakte, en dat Boskalis met terugwerkende kracht alleen de winst die vanaf 1 januari behaald is bij de verkoop overneemt. Bovendien wil Boskalis alleen de schulden overnemen die tot vorig jaar zijn gemaakt. Dat is in de brief van vier velletjes maar nog eens uitvoerig geschetst.

De situatie is ondertussen precair. HBG en Boskalis praten niet meer met elkaar sinds het bod. Wederzijdse persberichten zijn de enige vorm van communicatie tussen de bedrijven, terwijl volgens Van Gelder ,,iedereen in de baggersector met elkaar om de tafel zit''. Boskalis heeft verschillende malen contact proberen te krijgen met het hoofdkantoor van HBG in Rijswijk, maar, zo zegt Berdowski: ,,No reply.''

Van HBG-aandeelhouders tot analisten, iedereen hoopte dat HBG tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige week kleur zou bekennen. Tevergeefs. HBG, dat eerder dit jaar een geheim bod van 1 miljard op HAM kreeg van Boskalis, zegt meer tijd nodig te hebben het huidige bod te onderzoeken en lijkt weinig haast te hebben.

Bestuursvoorzitter Van Gelder zegt dat het uitstel van HBG niet te lang kan duren, ,,het huidige window of opportunity is uniek.'' Over enkele maanden moet de overname rond zijn voor Boskalis, anders gaan beide bedrijven over tot individuele investeringen die beter samen met een overgenomen HAM gedaan kunnen worden. Er moeten bijvoorbeeld nieuwe baggerschepen komen. En ook het personeelstekort bij Boskalis is met de vangst van HAM mooi op te vangen. Van Gelder gebruikt in vrijwel elke zin het woord synergie.

Als HBG deze vertragingstactiek aanhoudt, past u dan het bod nog aan?

Van Gelder: ,,Het is een zeer serieus en in onze ogen een absoluut subliem bod. Wij zijn hiermee tot het uiterste gegaan. Het is beslist het maximale.''

Bent u bereidt het bod in een andere vorm te gieten, door bijvoorbeeld HBG een minderheidsbelang in Boskalis te bieden?

Van Gelder: ,,We zijn zeker in om allerlei varianten door te nemen. Betaling in bijvoorbeeld aandelen zijn wij bereid te onderzoeken.''

Hoe is volgens u het draagvlak binnen HAM voor een overname? Bestaan er twee kampen binnen HBG?

Berdowski: ,,Ik ga hier niet vertellen wat de directie van HAM van het overnamebod vindt. Wat ik wel kan zeggen, is dat wij de driekoppige directie van HAM van haver tot gort kennen.''

Van Gelder: ,,Drie jaar geleden concludeerden we al samen dat HAM en Boskalis als een mooi bedrijf samen kunnen gaan. Ook bij de fusiegesprekken van vorig jaar was veel draagvlak bij HAM-bestuurders om naar Boskalis over te gaan.''

Is het een optie geheel HBG over te nemen, de bouwbedrijven te verkopen en de parel HAM te behouden?

Van Gelder moet zichtbaar slikken, valt voor het eerst tijdens het gesprek stil en staat op om te ijsberen door de kamer van de bouwkeet. Berdowski neemt uiteindelijk het woord: ,,Dat scenario zou kunnen. Maar het staat nu niet op de agenda. We willen niet speculeren over de dag van morgen.''

Bent u een aanhanger van het poldermodel of heeft u zich bekeerd tot het Angelsaksische model?

Van Gelder: ,,Het Angelsakische model biedt voordelen zoals goede, zakelijke verhoudingen. Maar beide modellen hebben voor- en nadelen.''

Maar Van Gelder zit met een probleem. Een bod uitbrengen op HBG is voor Boskalis op dit moment niet mogelijk. Na het afketsen van de fusiebesprekingen tussen beide bedrijven is door de rechter bepaald dat de ondernemingen voor een periode van 18 maanden niet op elkaar mogen bieden. Deze zogeheten stand still agreement loopt op 23 september af. Volgt daarna een nieuw bod? Ze willen er niet op ingaan.

    • Mark Houben
    • Freek Staps