Nasdaq zet toon voor dalende beurskoersen

De beurskoersen moesten gisteren over een breed front inleveren. Die trend zette zich vanochtend voort. Een daling van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq van 3,4 procent zette de toon voor een breed koersverlies, waaraan ook de beurzen in Azië en Europa niet ontkwamen. De Amsterdamse AEX-index stond na het middaguur met een verlies van 0,7 procent op 586 punten.

Fortis hield de eerste handelsuren kranig stand. Ondanks de daling van de nettowinst met 5 procent over het eerste kwartaal klom de bank-verzekeraar ruim 0,5 procent. Tegen het einde van de ochtend stond het aandeel Fortis even in de min, maar tegen het middaguur wist Fortis de druk van het negatieve sentiment toch te weerstaan op een winst van 0,3 procent op 29,73 euro.

Van de 25 aan de AEX genoteerde hoofdfondsen stonden vanochtend 16 fondsen in de min. Onder de verliezers waren enkele fondsen die flink in moesten leveren. Zo leken beleggers de explosieve koerswinst van UPC van gisteren te corrigeren met een verlies van 4,3 procent. De koers van UPC schoot gisteren omhoog nadat het bedrijf zich had weten te verzekeren van een flinke kapitaalinjectie in de vorm van nieuw krediet.

Ook ASM Lithography daalde in waarde. De producent van chipmachines stond tegen het middaguur 3,4 procent lager dan de openingskoers van vanochtend. Branchenoten BESI en ASM International, beide aan de beursgraadmeter Midkap van middelgrote fondsen genoteerd, leden met vergelijkbare percentages verlies.

De grootste verliezer was KPN. Het bedrijf verloor vanochtend nog eens 6 procent na gisteren ook al 5 procent te zijn gedaald. Beleggers leken hiermee te reageren op tegenvallende resultaten van de Brits/Amerikaanse telecomgigant Vodafone, waar mobiele telefoonaanbieder en concurrent Libertel deel van uit maakt.

Onder de hoofdfondsen was de grootste daler na KPN kabelbedrijf KPNQwest, waarin het telecombedrijf een groot belang heeft. ,,Alle technologiebedrijven moesten een stapje terug'', aldus een handelaar. ,,In heel Europa is het wat minder en dat heeft voor een belangrijk deel te maken met sentiment.''

Tussen al die technologiebedrijven in het rood stond ook Aegon. De verzekeraar gaat nieuwe aandelen uitgeven en dat betekent verwatering van de winst per aandeel. Het fonds leverde ruim 3 procent in op 31,61 euro.

Nadat de Nasdaq wegens het weekend en een vakantiedag enkele dagen gesloten was geweest, boden de gisteren geboekte resultaten de overige beurzen weinig hoop. De technologiebeurs in New York leverde 3,4 procent in, met Cisco als voornaamste aanjager van het negatieve sentiment.

De eerste beurs die na de Amerikaanse beurzen opent, is die in Tokio. De Nikkei-index sloot met een verlies van ruim 2 procent. Dat was vooral toe te schrijven aan koersdalingen van NEC en andere technologiefondsen.

In Frankfurt, Parijs en Londen stonden de graadmeters tegen het middaguur alle drie rond een verlies variërend van 0,7 tot 1 procent. Uitzondering op de overwegend dalende technologiefondsen was het Franse Alcatel. De koers van het technologiefonds steeg 5 procent, nadat bekend was geworden dat fusiebesprekingen met Lucent waren mislukt.