`Militairen Zimbabwe bereid tot staatsgreep'

De Zuid-Afrikaanse televisie heeft gisteravond melding gemaakt van coupplannen door Zimbabweaanse legerofficieren tegen het bewind van president Robert Mugabe. De militairen zouden Pretoria van hun plannen op de hoogte hebben gesteld. In Harare is het bericht in scherpe bewoordingen tegengesproken. De regeringskrant noemde het vanmorgen ,,propaganda bedoeld om angst te zaaien''.

De Britse krant The Guardian bracht het nieuws gisteren als eerste. Een aantal Zimbabweaanse legerofficieren zou de Zuid-Afrikaanse regering gewaarschuwd hebben dat een dreigend voedselgebrek in Zimbabwe tot rellen onder de bevolking kan leiden. De militairen zeiden zich in dat geval tegen Mugabe te zullen keren en de macht over te nemen, aldus The Guardian. De Zimbabweaanse minister van Informatie, Jonathan Moyo, zei gisteren niet op ,,dergelijke onzin'' te willen reageren.

Mugabe zelf zweeg over de kwestie. Hij nam deel aan de staatsbegrafenis van zijn minister van Defensie, `kameraad' Moven Mahachi, die het afgelopen weekeinde bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Mugabe haalde fel uit naar de VS en Groot-Brittannië, die een opportunistische politiek ten aanzien van Afrika zouden voeren. Het Westen is Zimbabwe aan het ,,demoniseren'', zei een getergde Mugabe, die tevens de landpolitiek van zijn regering verdedigde, waarbij de blanke boeren de afgelopen veertien maanden met geweld hun grond wordt afgenomen.

Het zijn zware tijden voor de bejaarde Zimbabweaanse leider (77). Vorige maand stierf een andere kabinetsminister, Border Gezi, eveneens na een auto-ongeluk. Ook Gezi behoorde tot de kring van vertrouwelingen van Mugabe. Een derde steun en toeverlaat, leider van de oorlogsveteranen Chenjerai Hitler Hunzvi, is al geruime tijd ernstig ziek. Intussen staat Mugabe's bewind onder toenemende buitenlandse druk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei vorige week tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika dat het tijd is voor Mugabe om op te stappen.

Maar de president is dat geenszins van plan, hij heeft zich juist kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2002. Hoewel Mugabe zichtbaar aangedaan was door de dood van zijn twee kameraden zal de tegenslag hem alleen maar sterken in zijn drang om aan de macht te blijven. De vroegere guerrillaleider is een tough cookie, gehard in de strijd en de kerkers van de voormalige blanke heerser Ian Smith. Opgeven komt niet in zijn woordenlijst voor.

    • Lolke van der Heide