Lucent toch niet in zee met Alcatel

De overname door het Franse telecombedrijf Alcatel van het Amerikaanse Lucent Technologies is op het allerlaatste moment afgelast. Dit hebben beide bedrijven gisteravond bekendgemaakt.

In een gezamenlijke verklaring lieten beide weten dat ,,gesprekken hebben plaatsgehad over een eventueel samengaan'' maar dat ,,deze gesprekken op niets zijn uitgelopen en nu beëindigd zijn''. Beide bedrijven onthielden zich van ieder verder commentaar.

De overname zou het grootste telecombedrijf ter wereld hebben opgeleverd dat, met een omzet van 70,5 miljard euro (155 miljard gulden), de huidige marktleiders Nortel (Canada) en Ericsson (Zweden) ver achter zich zou hebben gelaten. De operatie, waarvan The New York Times vorige week als eerste melding maakte, zou van dezelfde orde van grootte zijn geweest als de overname van Nissan door Renault en van de Amerikaanse muziek- en filmreus Universal door het Franse Vivendi.

Volgens anonieme zegslieden heeft Lucent zich op het allerlaatste moment teruggetrokken, omdat het bedrijf zich realiseerde dat er geen sprake zou zijn van ,,een fusie tussen gelijken'', zoals de bedoeling was, maar van een simpele overname door Alcatel. De operatie zou plaatshebben door middel van een uitruil van aandelen ter waarde van ruim 23 miljard dollar (60 miljard gulden).

De beurswaarde van Alcatel was gisterochtend met 34 miljard dollar iets hoger dan die van Lucent met 32 miljard dollar. Dit weliswaar kleine verschil zou hebben geleid tot een meerderheidsbelang van 58 procent voor Alcatel in de nieuwe groep en een overmacht van de Fransen in de raad van bestuur.

De fusie tussen beide bedrijven zou door synergie een kostenbesparing van 4 miljard dollar hebben opgeleverd, meer dan twee keer de omzet van Alcatel van vorig jaar. Het samengaan zou ook tot een verlies van 30.000 banen hebben geleid. Samen hebben de bedrijven nu 256.600 mensen in dienst, Alcatel 131.600 en Lucent 125.000.

ACtueel pagina 19

    • Pieter Kottman