Jos Stelling wil filmcentrum openen

De Utrechtse filmmaker en bioscoopeigenaar Jos Stelling (De wisselwachter, No trains, no planes) heeft plannen om in Utrecht onder de naam het Louis Hartlooper Complex een Centrum voor Film en Beeldcultuur te stichten.

Het complex zou vier bioscoopzalen, met in totaal 500 zitplaatsen moeten omvatten, alsmede postproductie faciliteiten voor film- en televisiemakers en een permanente kindvriendelijke expositie over de ontwikkeling van de fotografie, via film en televisie naar het digitale tijdperk. Ook zullen er cursussen gegeven kunnen worden en samenwerking gezocht met onderwijsinstellingen. Als locatie denkt men aan het voormalige politiebureau aan de Tolsteeg, op loopafstand van het zogenaamde `museumeiland'.

Louis Hartlooper (1864-1922) was een van de beroemdste explicateurs van Nederland, die in het tijdperk van de zwijgende film werkzaam was in een reizende bioscoop en in die hoedanigheid ook in Utrecht neerstreek.