Het geluk stuitert bij toeval

Hoed je voor regisseurs die opeens volwassen worden. Die, zoals in het geval van de Amerikaanse onafhankelijke regisseur Don Roos, debuteren met een vileine coming-of-age film als The Opposite of Sex, met de verrukkelijke Christina Ricci als overrijpe tiener in kleingeestig Amerika, en die dan direct een film maken met Ben Affleck (Good Will Hunting) en Gwyneth Paltrow (Shakespeare in Love). Beiden acteurs die zonder dat iemand er erg in had van nieuwe sterren veranderd zijn in gezapige arrivé's die oud genoeg zijn om alleenstaande moeders of vlotte reclamejongens met bindingsangst te spelen.

Bounce, Roos' nieuwe film, mikt duidelijk op een leeftijdsgroep die deze film door babysitproblemen misschien liever thuis op video of dvd zou bekijken. Want voor de post-The Opposite of Sex-doelgroep is het relationele en huiselijke geneuzel in Bounce eerder een nachtmerrie dan een aanbeveling. En dat eerste kan, gezien het gebrek aan venijn, toch niet de bedoeling zijn.

Affleck is Buddy Amaral, die in de hoop op een one night stand met een kittige stewardess of een flirterige medereizigster, op kerstavond zijn vliegticket afstaat aan een onbekende man die zo op tijd thuis bij zijn vrouw en kinderen kan zijn. Een vliegtuigongeluk bepaalt anders. Affleck zoekt weduwe Abby Janello op, maakt zich niet bekend en het tweetal wordt verliefd.

Even lijkt Roos net als in The Opposite of Sex, ook in Bounce veel wetten van het genre aan zijn laars te willen lappen, door het verloop van zijn romantische komedie (conform het willekeurige heen en weer kaatsen van de letter O uit het woord `Bounce' in de optiteling) helemaal aan het toeval over te laten. Is het althans toeval dat hij níet in dat vliegtuig stapte, pijnigt Affleck zichzelf. Maar al snel maakt het toeval plaats voor een gewichtiger thema, namelijk: de waarheid. Buddy en Abby hebben ieder zo hun redenen om de ander niet helemaal met open vizier tegemoet te treden. ,,Je liegt niet, je vertelt gewoon niet de hele waarheid'', raadt Buddy makelaarster Abby aan als hij haar uit barmhartigheid of schuldgevoel een pand voor zijn bedrijf laat zoeken. ,,Ik vertel mijn kinderen juist dat dát liegen is'', werpt ze tegen. En zo maken ze elkaar ook nog medeplichtig aan hun kleine en grotere leugentjes.

Of liefde de veerkracht versterkt waarmee de hoofdpersonen na hun tegenslagen weer opkrabbelen is bijna een te metafysische vraagstelling voor deze film. Roos kiest er eerder voor om die typische vorm van Amerikaans filmfatsoen te laten zegevieren.

Bounce. Regie: Don Roos. Met: Ben Affleck, Gwyneth Paltrow, Joe Morton, Natasha Henstridge, Tony Goldwyn, Johnny Galecki, David Paymer, Alex D. Linz, Jennifer Grey, David Dorfman, . In: 26 theaters.

    • Dana Linssen