Helpers Bin Laden in VS veroordeeld

Vier volgelingen van Osama Bin Laden, de Arabische inspirator van anti-Amerikaans terrorisme, zijn gisteren door een federale jury in New York schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika in augustus 1998.

Het was de eerste uitspraak van een Amerikaans gerechtshof inzake aan Bin Laden toegeschreven misdrijven. De in Saoedi-Arabië geboren miljardair zelf heeft zijn toevlucht gezocht in Afghanistan. De Talibaan-regering zwoer vandaag in een reactie Bin Laden ,,onder geen enkele omstandigheid'' aan de VS te zullen uitleveren. ,,Hij is een grote heilige strijder van de islam en een groot begunstiger van het Afghaanse volk.''

Bij de aanslagen op de ambassades in Kenia en Tanzania werden in totaal 224 mensen gedood en raakten duizenden gewond. Volgens de tenlastelegging waren de aanslagen onderdeel van een brede samenzwering om Amerikanen te vermoorden en ambassades en militaire installaties aan te vallen.

Twee van de vier beschuldigden, de Saoediër Mohamed Rashed Daud al-'Owhali (24) en de Tanzaniaan Khalfan Khamis Mohamed (27), werden schuldig bevonden aan een directe rol in de aanslagen. 'Owhali zou een met explosieven volgeladen vrachtwagen naar de ambassade in Nairobi hebben gereden en granaten naar bewakers hebben gegooid; Mohamed zou onder andere het huis hebben gehuurd waar de in Dar-es-Salaam gebruikte bom in elkaar werd gezet. De jury gaat de komende dagen bekijken of zij de doodstraf krijgen of een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf.

De twee anderen, de in Libanon geboren Amerikaan Wadih el-Hage (40) en de Palestijn Mohamed Sadeek Odeh (36), staat een levenslange gevangenisstraf te wachten. Alle vier betuigden tijdens het proces hun onschuld, maar agenten van de Amerikaanse federale recherche, de FBI, getuigden dat zij tijdens de verhoren hebben bekend.

Openbaar aanklager Mary Jo White noemde de uitspraak van de jury ,,een triomf voor de gerechtigheid in de wereld en voor de eenheid in de strijd tegen internationaal terrorisme''. Maar de directeur van de FBI in New York, Barry Mawn, waarschuwde dat nog veel moet worden gedaan. ,,Van de 22 beschuldigden in deze zaak zijn er nog 13, onder wie Osama bin Laden, op vrije voeten'', zei hij.

Het Zuid-Afrikaanse Constitutionele Hof bepaalde maandag overigens dat de lokale autoriteiten onwettig hadden gehandeld door Khalfan Khamis Mohamed indertijd aan de VS uit te leveren zonder garanties dat hij niet wordt geëxecuteerd. De doodstraf is in 1994 in Zuid-Afrika afgeschaft. Het Hof meldde deze fout niet te kunnen rechtzetten, maar droeg de autoriteiten op zijn uitspraak met spoed aan het hof in New York door te geven.