Geen verzet van Duitsland tegen verkoop drugs

Duitsland zal zich niet verzetten tegen het plan van de gemeente Venlo coffeeshops toe te staan dichtbij de Duitse grens. Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is er ,,begrip'' voor de pogingen van Venlo een einde te maken aan de overlast van vooral Duitse drugskopers.

Vanavond neemt de gemeenteraad van Venlo een besluit over het antidrugsoffensief `Hektor'. Dat voorziet ,,bij wijze van experiment'' in het toestaan van twee verkooppunten van softdrugs aan de rand van Venlo, lokaal inmiddels aangeduid als `McDopes'.

De komst van de twee verkooppunten langs de Duitse grens, door The New York Times `Marijuana drive-throughs' genoemd, heeft internationaal de aandacht getrokken.

Het plan omvat echter meer. Zo koopt een ontwikkelingsmaatschappij van gemeente en private partners voor honderd miljoen gulden (drugs)panden op in de binnenstad. Bovendien treden politie en justitie harder op tegen overlast en illegale verkoop. Uitvoering van het plan kost de gemeente de komende vier jaar 22 miljoen gulden. Daarvan betaalt het ministerie van Justitie twaalf miljoen gulden.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn zegt overleg te hebben gehad met de autoriteiten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. ,,Aanvankelijk was er bezorgdheid'', zegt een woordvoerder van het ministerie, ,,maar we hebben gezamenlijk besloten geen protesten in te dienen. We gaan het experiment goed in de gaten houden, met name om te zien of het drugstoerisme groeit als de coffeeshops nabij de grens komen.''

Venlo (89.000 inwoners) kampt sinds het opengaan van de Europese grenzen in 1995 met drugsoverlast, vooral van Duitsers. De stad gedoogt vijf coffeeshops, maar volgens de gemeente worden in zestig panden softdrugs als marihuana en weed verkocht. Volgens de gemeente groeit ook de verkoop van harddrugs. Justitie heeft een drugsofficier in de stad gestationeerd. Gemeente en justitie hopen de openbare ruimte ,,te heroveren''.