EU-akkoord over mensensmokkel

Mensenhandelaars die illegalen de Europese Unie binnenloodsen, kunnen voortaan een gevangenisstraf krijgen van acht jaar. De straf geldt ook voor mensen die illegalen in de Unie onderdak bieden. Dat hebben de Europese ministers van Justitie gisteren, na bijna een jaar verwoed debatteren, besloten. Maar deze maximumstraf geldt niet in elk land. Uit het akkoord blijkt dat van een echte justitiële harmonisatie in de geest van Tampere – de Finse stad waar de EU-regeringsleiders in 1999 afspraken om hun nationale wetgevingen op elkaar af te stemmen – geen sprake is. De meeste lidstaten gaan acht jaar hanteren voor mensensmokkel. Voor Nederland, Zweden en Denemarken is een uitzondering gemaakt: daar wordt het maximaal zes jaar. Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië houden vast aan tien jaar. Ook bus-, spoor- en luchtvaartmaatschappijen die illegalen vervoeren, worden voortaan in de hele Unie gestraft.