Eis achttien jaar na doodslag op Nienke Kleiss

De Rotterdamse rechtbank heeft de 31-jarige K.B. gisteren veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs wegens doodslag op Nienke Kleiss (10) en poging tot doodslag op haar 11-jarig vriendje in het Schiedamse Beatrixpark, juni vorig jaar.

K.B. krijgt zijn straf ook wegens eerdere ontucht met een minderjarige jongen en een poging een kind tegen betaling seksuele handelingen bij hem te laten verrichten.

Het vonnis is conform de eis van het openbaar ministerie. K.B. bekende aanvankelijk bij de politie dat hij Nienke en haar vriendje in de bosjes van het park had geduwd, hen misbruikte en dat hij het meisje had gewurgd. Maar later trok hij zijn bekentenissen weer in.

Nienke Kleiss is door medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut op de plaats van het delict urenlang onderzocht op DNA-sporen van een dader, maar dit leverde niets op. De rechtbank vindt dat begrijpelijk, gezien ,,de toedracht van de doodslag en het seksuele misbruik'. Naast de verklaringen van Nienkes vriendje, dat zich dood hield om later te kunnen ontsnappen, zijn belangrijke bewijzen tegen B. dat hij geen sluitende alibi had, dat zijn fiets op de plaats van het delict is gezien en dat de jongen gestoken is met een mes dat overeenkomt met een mes dat B. op zijn werk gebruikte.

Psychiaters van het Pieter Baan Centrum in Utrecht hebben vastgesteld dat K.B. als gevolg van verwaarlozing en repressie in de kindertehuizen waar hij opgroeide een ,,sociaal-emotioneel zeer gehandicapte' persoon geworden. Zij achten B. dan ook verminderd toerekeningsvatbaar.

De ouders van Nienke Kleiss, die met instemming op het vonnis reageerden, hebben de omstandigheden van de verdachte eerder al onderkend. Zij gaven kort na het misdrijf aan niet te voelen voor een stille tocht, omdat hun dochter volgens hen niet het slachtoffer was geworden van een maatschappelijk fenomeen, maar van een ziek persoon.

K.B., die gisteren opnieuw ontkende, gaat in hoger beroep.

Gerectificeerd

Nienke Kleiss

De kop van het artikel Eis achttien jaar na doodslag op Nienke Kleiss (in de krant van woensdag 30 mei, pagina 2) is fout. Het ging niet om een eis van achttien jaar, maar om een veroordeling tot achttien jaar.